ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Roland Poirier Martinsson: Public service måste sluta konkurrera med privata aktörer

Roland Poirier Martinsson · 23 Jun 2018
Uppdaterad 23 Jun 2018
Public service har alltid och förblir den politiska maktens megafon, skriver Roland Poirier Martinsson.

Public service har alltid och förblir den politiska maktens megafon, skriver Roland Poirier Martinsson. Foto: Unsplash/Tracy Thomas


Public service måste ha bred underhållning, men det har gått för långt. SVT:s tingeltangel har ofta lika gärna kunnat produceras av tv 3, skriver Roland Poirier Martinsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Tanken är nu att public service ska finansieras genom våra skatter. Därmed kommer den tillfälliga politiska makten att bestämma över plånboken och risken med ett sådant system är uppenbar: att de som gör public service sneglar mot vad de tillfälliga makthavarna vill se och höra; att politiker rättar budgeten efter vad public service producerar.

quotation startPublic service problem har annars huvudsakligen varit att man låtit sig ledas av reklamkanalernas bjäfs.quotation end

Jag tror att risken är både överskattad och överhängande. För det första, licensen är obsolet när den som inte äger TV ändå kan tillgodogöra sig public service och den som äger TV kanske aldrig ser på SVT. Den tekniska utvecklingen har dock också skapat en kontrollapparat som tvingar public service att vara på tårna när det gäller sitt oberoende.

Men, för det andra, public service har alltid och förblir den politiska maktens megafon. Så är det med allt som styrs av den politiska makten. I dag är nog skolan det bästa exemplet, men det var samma sak med statskyrkan (resterna av samma kyrka är fortfarande en sådan megafon, även om propagandans innehåll är ett annat). Finansieringsformen för public service kommer alltså inte att förändra den mekanism som alltid drivit maktens vilja att styra våra tankar.Vad den däremot ger är en rättvisare finansiering. Att stoppa in kostnaderna i budgeten sätter fokus på att alla i ett öppet samhälle tjänar på public service, också de som inte använder den direkt. Därför bör alla betala, liksom vi betalar för andra samhällsfunktioner vi aldrig utnyttjar men som är av godo för samhället som helhet.

Public service problem har annars huvudsakligen varit att man låtit sig ledas av reklamkanalernas bjäfs. Public service måste ha bred underhållning, men det har gått för långt. SVT:s tingeltangel har ofta lika gärna kunnat produceras av tv 3. Därför är det viktigt att public service nu också ska koncentrera sig på sin kärnuppgift och sluta konkurrera med privata aktörer. Det har varit en orimlig statlig intervention på den fria marknaden, men också förminskat public service seriösa uppdrag.

En klok konstruktion krävs för att garantera oberoendet, men den medvetenheten finns hos alla partier. Att sno åt sig public service innebär att man skapat en kanal för den politiska motståndare som sitter vid makten i morgon.

Roland Poirier Martinsson

Plus: Alla vackra kvinnor i VM-lagens hejaklackar som TV-producenter inte missar ett tillfälle att visa upp.

Minus: Trånande kvinnor har utsett Islands Rurik Gislason till VM:s snygging nummer ett. Ursäkta, men han är där som fotbollsspelare, inte sexobjekt.

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Poirier Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro