ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Roland Poirier Martinsson: Sätt föräldrarna i arbetsläger

Roland Poirier Martinsson · 12 Okt 2018
Uppdaterad 12 Okt 2018
Finns det något bättre symptom på samhällssjukan än att se vuxna och barn hoppa runt som idioter i soffan framför TV:n, skriver Roland Poirier Martinsson.

Finns det något bättre symptom på samhällssjukan än att se vuxna och barn hoppa runt som idioter i soffan framför TV:n, skriver Roland Poirier Martinsson. Foto: Unsplash


Om barn tillåts använda det digitala mer än de leker, döm föräldrarna till arbetsläger. Om barn tillåts två avsnitt i följd av en HBO-serie, döm föräldrarna till arbetsläger, skriver Roland Poirier Martinsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det har kommit ännu en rapport om barns psykiska ohälsa. Jag vill föreslå några åtgärder.

Om barn får leka digitalt i skolan, döm rektorerna till arbetsläger. Om det bisarra betygssystemet inte förändras och skolan förblir en improvisationsuppsättning av Flugornas herre, döm politikerna till arbetsläger. Om barn tillåts använda det digitala mer än de leker, döm föräldrarna till arbetsläger. Om barn tillåts två avsnitt i följd av en HBO-serie, döm föräldrarna till arbetsläger. Om barn hetsas när de leker sport och tvingas till formaliserad fritid; om de tillåts leva sociala liv som härmar förvrängda dokusåpor; sätt alla i arbetsläger.

Att hävda regler, normer och det systematiska arbete som barn måste lägga ner för att bli vuxna och trygga personer – då gnäller föräldrar på skolan och bekymrade politiker nickar medhåll.

Föräldrar som sitter med barnen och glor på samma tv-serier; som klär sig som sina barn; slafsar i sig samma snabbmat; lyssnar på samma musik; äter lördagsgodis – sätt dem i arbetsläger. Ni är föräldrar, inte kompisar.

Allting är upp och ner, bra har blivit dåligt, sant har blivit falskt. Barn stressas sönder av meningslösheter, men tillåts inte livsviktig, meningsfull lathet; denna tomma, tråkiga tid som skapar lust, kreativitet och energi, som sedan, när det ska göras, kan omsättas i riktiga saker som skolarbete, städning och den nya generationens obegripligheter.

quotation startI dag får barnen istället lära sig att det enda som skiljer barn från vuxna mäts i centimetrar och kilon.quotation end

Generationer av föräldrar har försökt få sina barn att göra rätt, precis som det bör vara. Generationer av barn har försökt göra tvärtom i smyg, precis som det bör vara. I dag får barnen istället lära sig att det enda som skiljer barn från vuxna mäts i centimetrar och kilon.

Jag kommer att tänka på all debil reklam för eskapistisk smörja. Reklam går ut på att kunder ska identifiera sig med reklampelaren, därför säger dess estetik mycket om ett samhälle. Så var är Marlboro-mannen och andra viktiga, vuxna stereotyper? Finns det något bättre symptom på samhällssjukan än att se vuxna och barn hoppa runt som idioter i soffan framför TV:n för att de kan köpa billigare gigabytes till mer hjärntvättning?

Inte konstigt att barnens tankar och känslor gått i baklås. Varje vettig människa skulle bli tokig.

Roland Poirier Martinsson

Plus: Alltid lika svårt att komma på något.

Minus: Var är vreden mot antisemitismen i Sverige?

”Jag har känslan av att det var bättre förr” – möt Roland Poirier Martinsson

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Poirier Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro