ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Roland Poirier Martinsson: Vi kan inte lagstifta bort våldet

Roland Poirier Martinsson · 10 Nov 2017
Uppdaterad 10 Nov 2017
"Skulle verkligen den riktiga analysen vara att det saknas lagar som ändå bara laglydigt folk skulle följa?", skriver Roland Poirier Martinsson.

"Skulle verkligen den riktiga analysen vara att det saknas lagar som ändå bara laglydigt folk skulle följa?", skriver Roland Poirier Martinsson. Foto: Björn Lindgren/TT


Roland Poirier Martinsson frågar sig om någon tror att vi får färre mord i kriminella kretsar bara för att vi påpekar att deras vapen är olagliga.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Efter det senaste massmordet i USA fick jag samma känslor som efter nya terroristdåd: uppgiven trötthet. Är det bra eller dåligt? Vettvillingarna är ute efter uppmärksamhet och i terroristernas fall också att skapa skräck. Då är det väl bra med en axelryckning? Samtidigt är det frånstötande att bläddra vidare till sporten för att komma förbi en artikel om människor som sprängts i bitar eller skjutits till döds.

Dådet i Texas drabbade mig dock mer än vanligt. Sutherland Springs ligger en timme från vårt hem i Texas och vi har släktingar i krokarna. Så är det ju med nyheter, de blir större ju närmare de ligger i tiden eller rummet.

Vad bör man göra åt masskjutningarna i USA? Låt oss lägga åt sidan amerikaners konstitutionella rätt att bära vapen. Den bygger på ett kulturellt gap mellan Sverige och USA som knappast går att överbrygga. Låt oss också lägga åt sidan den forskning som tyder på att strängare lagar inte minskar vapenvåldet. Det är en observation som gärna tolkas som att budbäraren inte bryr sig särskilt mycket om att oskyldiga barn skjuts ihjäl.

Vad jag tror att jag lärt mig efter många år i USA är att folkets syn på våld är vad som leder till den stora mängden mord med skjutvapen. Att denna kommer från landets unga och våldsamma historia är väl förmodligen sant och i sådana fall är vapenvåldet svårt att lagstifta bort: lagar är nästan alltid trubbiga instrument mot kulturella fenomen.

Tyvärr håller vi på att lära oss samma sak i Sverige. Svenska gangstrars vapenkultur har förändrats, däremot inte vapenlagarna. Tror då någon att vi får färre mord i kriminella kretsar om vi påpekar att deras vapen är olagliga?

Jag bryr mig inte särskilt mycket om folks rätt att ha en sexskjutare i garderoben och ännu mindre automatvapen i garaget, men blir alltmer övertygad att den lagliga rätten till vapen inte är problemet. Skulle verkligen den riktiga analysen vara att det saknas lagar som ändå bara laglydigt folk skulle följa?

Här borde min egen lösning presenteras, men tyvärr, jag har inte en susning. Min enda slutsats är att vanor, värderingar och kultur är oändligt mycket krångligare än lagböckers erkänt krångliga formuleringar. Att skrika riktigt högt förändrar inte den saken.

Plus: Allt fler inser att mobiltelefoner och sociala medier är onda saker.

Minus: Black Friday. Den vulgära kommersialismen får mig att må illa.

Roland Poirier Martinsson

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Poirier Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro