ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Rörelsen måste ta ett steg åt vänster

Göran Greider · 24 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är inte många som tänker på det, men 1 majtågen har sin upprinnelse i USA. Anarkister i Chicago höll 1886 ett möte för åtta timmars arbetsdag men plötsligt kastades en bomb mot polisen, som svarade med vapen och flera människor dog.

Några demonstranter åtalades och hängdes. Senare visade det sig att dessa var oskyldiga och att ingen demonstrant kastat bomben. Ett justitiemord hade begåtts. Andra internationalen beslöt då att utlysa 1 maj till en internationell högtidsdag för arbetarrörelsen. När jag själv ska tala på 1 maj så gör jag det nu för fjärde gången i en liten folkpark i Gagnef, nära älven, stående på scenen på en danspaviljong. Någon risk för att bli nedskjuten finns knappast och poliser ser man nästan aldrig på landsbygden – fler poliser är rentav ett bra 1 majkrav.

Men jag gillar att stå där och tala, strax efter att artisten Järna-Elvis sjungit (han kör Elvislåtar översatta till Dala-Järnamål där King Creole blir en sång om bensinmacksföreståndaren Nisse Åhl). Folkligt så det förslår, med andra ord. Jag är heller inte lojal med ett parti utan med mina socialistiska grundidéer så jag kan vara hur fri jag vill. Men det är en egendomlig tid. Kapitalism och marknad fungerar sämre än någonsin, massarbetslöshet väntar, men de partier som än så länge vunnit på det är de som försvarar just kapitalism och marknad! Vad beror det på? Varför har socialdemokratin inte lyckas pressa Borg och Reinfeldt? Inte heller under valrörelsen 2006 förmådde socialdemokraterna koppla något grepp på moderaterna. Varför?  Svar: Därför att de är för lika, helt enkelt. Socialdemokraterna har – tillspetsat – egentligen slagits med sin egen spegelbild när de attackerat moderaterna. Det avgörande som hänt i svensk politik det senaste årtiondet är inte att moderaterna rört sig vänsterut mot mitten, utan att socialdemokratin rört sig högerut.

Sahlins och Östros valhänthet, liksom Wanja Lundby-Wedins fadäser, har ytterst med detta att göra: Avståndet är ideologisk för litet till deras motståndare. Därför har de inte lyckats vinna något på sammanbrottet för den kapitalistiska världen. Jag ska titta ut över det lilla folkhavet på 1 maj, försöka säga det så tydligt jag kan: Arbetarrörelsen måste ta ett steg nedåt – närmare gräsrötterna – och ett steg åt vänster – närmare den demokratiska socialismen.

Och vem vet, kanske kan Järna-Elvis köra en version av In the Ghetto, Elvis radikala svar på 68-rörelsen.  + Har ännu inte kommit över att Obama omfamnade Chavez: Underbart. – Tråkigt att behöva sätta sig in i EU-parlamentsvalet, men måste väl.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro