ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Rosengård kommer att brinna igen

Hillevi Wahl · 18 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu när tidningarna handlar om tillbaka-till-jobbet-ångest och att Madeleine ska gifta sig med sin mönstergosse Jonas har man nästan glömt att det någonsin har brunnit på Rosengård. Men det kommer att brinna igen. Det skriver den kände barnpsykologen Lars H Gustafsson i sin nya bok ”Gå med dig.”Han har länge jobbat med barn och ungdomar på Rosengård, han har varit hemma hos de förtvivlade familjerna och han har sett det som politiker och vi andra inte vill se: Desperationen ligger där och pyr, får syre i trångboddheten och kackerlackshelvetet, den väntar bara på att någon ska blåsa liv i elden igen.Officiellt bor det 22 000 människor på Rosengård. I verkligheten är det långt många fler. Papperslösa som lever ett osynligt liv - och utan några rättigheter alls - flyttar in hos släktingar. Krigstrauman staplas på depressioner, uppgivenhet och rastlöshet. Som vanligt får barnen ta ett omänskligt stort ansvar.Lars H Gustafsson berättar om en 12-årig flicka vars pappa försvunnit i det krigsdrabbade hemlandet. De hade varit asylsökande länge, orimligt länge, och till slut hade mamman tappat greppet om tillvaron. Hon låg och stirrade in i väggen på sin säng. En säng som var en madrass på golvet. Flickan fick ta hand om sina småsyskon men var själv på väg in i en djup depression.Familjen bodde i ett rum hos släktingar, nio människor i en liten trea. När de äntligen fick uppehållstillstånd sökte mamman en egen bostad men varken flickan eller släktingarna trodde att hon skulle klara av att ta hand om barnen själv. Så ser en familjs förtvivlan ut på Rosengård. En av tusentals. Gustafsson säger att han har försökt nyansera mediernas bild av Rosengård. Han har velat visa upp att det också finns mycket dynamik och positiv kraft där. Men nu när han är pensionär undrar han om han har gjort rätt. Han säger att han har blivit ”medberoende” och att det finns mycket som aldrig har blivit sagt.Han säger att stenkastningen och bränderna bara var en första varningssignal. Det som hänt i Paris, London och Marseilles kommer att hända här också. Om ingenting görs. Kan inte Fredrik Reinfeldt bjuda in honom på en öl?

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro