ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Rövhattar” som Steve Jobs finns i Sverige också

Björn Hedensjö · 4 Jun 2015
Uppdaterad 10 Mar 2016

klar

Artikellänk är kopierad

BJÖRN HEDENSJÖ: Det finns i arbetslivet ett slags motsvarighet till den omdebatterade kulturmannen som vi kan kalla ”den vördade rövhatten”. Precis som en firad artist, författare eller konstnär kommer denna särskilda rövhatt – en framgångsrik och okonventionell chef – undan med ett beteende som i de allra flesta sammanhang skulle ses som oacceptabelt. Det risiga beteendet ses dessutom ofta som en tillgång, eller i alla fall som en omistlig del av rövhattens geni. 

►LÄS MER: Gör revolution mot värdelösa möten

Medan det i artistens fall kan vara ett missbruk som glorifieras så handlar det om annat i den vördade rövhattens fall. Exempelvis en lynnig ledarstil, som när Applechefen Steve Jobs på jobbmötet kunde skrika ­sådant som ”fucking dickless assholes”. Eller ta ­Donald Trumps vana att lättvindigt ge folk sparken i stundens hetta. I den förskönade bilden ses det som ”lite kreativ galenskap” eller ”en oförutsägbar men fast hand”.

Det finns också många svenska exempel, som jag stött på i yrkeslivet eller i vittnesmål från bekanta. Till exempel den geni­förklarade chef som med härskarteknik i Leif GW-klass kunde kalla in ut­sjasade mellanchefer till midnattsmöten. Eller den omhuldade stjärnentreprenör som medvetet satte mål som aldrig gick att nå för att ”hålla personalen på tårna”.

►LÄS MER: Dags att slopa ovärdiga vuxenbetyg

Var och en av de här personerna är bevisligen bra på massor, och Steve Jobs var ett geni av historiska dimensioner. Men oförutsägbara vredesutbrott hör inte till det som förklarar framgången. All psykologisk forskning visar att ledar­stilar som föder rädsla och osäkerhet på sikt är förödande för organisationer, medan tydlighet och positiv förstärkning i olika former gör underverk. Inte bara för hur medarbetare mår, utan också för långsiktig effektivitet, produktivitet, tillväxt och vinst. I en tid där idéer om ledarskap ofta baseras på personkult är det lätt att även den sämsta sortens beteenden imiteras eller accepteras. Minns då att dessa ledare nått framgång trots rövhatteriet – inte tack vare det.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Hedensjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro