ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Rut-avdraget är de tusen goda cigarrernas reform

Johan Norberg · 3 Mar 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är plågsamt att se någon göra våld på sig själv. Mona Sahlin gillar ju sektorn för hemtjänster. Det är en av få näringar där kvinnligt företagande är vanligt och gör att hårt presterande kvinnor kan få avlastning så att inte deras karriär är beroende av om deras män väljer att byta beteende.

Det var därför Sahlin en gång i tiden ville ha avdrag för hushållsnära tjänster. Så illa då att hon låter sig köras över av Lars Ohly och partiets traditionalister och nu vill krossa sektorn för hemtjänster.

RUT-avdraget är faktiskt de tusen goda cigarrernas reform. Det ökar stressade barnfamiljers chans att få ihop livspusslet, ger kvinnor karriärmöjligheter, ger sysselsättning åt tusentals arbetslösa, gör en svart sektor vit och ger så stora skatteintäkter att det mycket väl kan ge plus i statskassan.

De rödgröna vill ändå ha bort det. De säger att man inte ska subventionera en viss näring. Kom ihåg det nästa gång de vill ösa miljarder över SAAB. Men skatteavdraget handlar inte om att ge extra hjälp. Det handlar om att ta bort en extra börda. Eftersom vi har så höga skatter i Sverige har vi gjort oss orimligt dyra för varandra.

Om du är en normalinkomsttagare som vill ge en person 300 kronor i handen för att han ska städa eller måla om måste du betala honom 724 kronor före inkomstskatt, arbetsgivaravgift och moms. För att du i sin tur ska tjäna ihop de 724 kronorna måste din arbetsgivare betala dig 1 352 kronor före skatt.

Du måste alltså arbeta fyra och en halv timme för att anlita en person en enda timme. Det är inte konstigt att folk inte får arbete, att vi låter jobbet bli ogjort eller att den potentiella kvinnliga styrelseledamoten är hemma på kvällar och helger och skurar golv.

Vi beskattar sönder tjänster som förutsätter mycket mänskligt arbete, och det är därför Sverige går längre än andra länder med att byta ut människor mot telefonsvarare, internetbanker och industrirobotar.

Det är inte konstigt att vi är världsberömda för IKEA – företaget som låter kunderna göra jobbet. – Regeringen tänker dölja arbetslösheten genom att pressa myndigheterna att anställa 65 000 praktikanter

+ Konståkning i OS. Och när de någon gång ramlar förstår man hur svårt det verkligen är.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro