ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Rymdresor i all ära – men ingen planet passar oss bättre än jorden

Maria Sundin · 8 Maj 2017
Uppdaterad 8 Maj 2017
I framtiden kanske vi koloniserar månarna runt Jupiter och Saturnus. Där finns världar med underjordiska oceaner, gigantiska berg, isvulkaner, spektakulära landskap och -180 grader kalla sjöar och floder, skriver astrofysikern Maria Sundin.

I framtiden kanske vi koloniserar månarna runt Jupiter och Saturnus. Där finns världar med underjordiska oceaner, gigantiska berg, isvulkaner, spektakulära landskap och -180 grader kalla sjöar och floder, skriver astrofysikern Maria Sundin. Foto: ESO/TT, Malin Arnesson


Varför skulle vi då över huvud taget vilja resa till andra planeter? Kanske driver tankar om en riktigt långlivad mänsklighet, nyfikenhet, upptäckarlust, önskan om rikedomar eller nya resurser, krig, svält, sjukdom eller miljöförstörelse. Astrofysikern Maria Sundin spanar om en eventuell framtid för oss på andra planeter.

klar

Artikellänk är kopierad

Tänk dig att se jorden glittra som en stjärna mellan Saturnus ringar, eller att se Mars röda och storslagna landskap sträcka sig mot horisonten under en gulrosa himmel. Rymden kanske lockar, men där finns också dödlig strålning, vakuum, tyngdlöshet och extrema temperaturer.

Har vi människor en framtid i rymden?

Det är 56 år sedan den första människan lämnade jorden och reste ut i rymden. Efter sex lyckade landningar på månen har det snart gått 45 år utan att en människa har satt foten på en annan planet eller måne. Nu är det antagligen dags igen! Stora rymdorganisationer som ESA och NASA och flera privata aktörer vänder blickarna mot månen och dessutom mot Mars.

I jämförelse med månen har Mars flera fördelar. Mars gravitation är något högre än månens, men en våg skulle ändå bara visa 38 procent av din jordiska vikt. På Mars finns det vatten (is) vilket är livsviktigt för oss människor, medan månen är extremt torr. Nackdelarna med Mars är extremt tunn och giftig luft, farlig strålning och iskyla. Trots detta är Mars den planet som liknar jorden mest vårt solsystem.

Vi är den första generationen som känner till att det också finns planeter runt andra stjärnor än solen. Dessa planeter kallas exoplaneter. I början av maj 2017 känner vi till 3 609, och vi upptäcker fler i snabb takt. Bland dessa är det några som liknar jorden när det gäller storlek, beståndsdelar och temperatur.

Det är gott om rymdfilmer just nu. Efter att ha sett rymdskepp på film kan det kännas som om att det bara är att resa iväg och besöka alla nyupptäckta världar. Med den teknik vi har idag klarar vi absolut inte av det, och kanske löser vi aldrig problemet med de stora avstånden till andra stjärnor.

Men, vi har skickat obemannade mindre rymdfarkoster till Mars och ännu längre ut i vårt eget solsystem under flera decennier. En resa till Mars tar ungefär åtta månader. Så lång tid i rymden innebär problem för en människa. Till exempel urkalkas skelettet och musklerna förtvinar. Detta vet vi eftersom människor har varit i rymden under långa perioder på olika rymdstationer runt jorden.

Varför skulle vi då över huvud taget vilja resa till andra planeter? Kanske driver tankar om en riktigt långlivad mänsklighet, nyfikenhet, upptäckarlust, önskan om rikedomar eller nya resurser, krig, svält, sjukdom eller miljöförstörelse.

Om vi nu ändå vill vara visionärer och drömmer om en framtid då mänskligheten sprider sig i vårt solsystem, hur skulle det kunna gå till? Min gissning är att vi först kommer att ha forskningsbaser på månen och Mars som bemannas under längre perioder ungefär som Antarktis i dag. Så småningom blir det permanenta bosättningar som sakta växer och blir självförsörjande. Kanske bor vi i befintliga grottsystem eller så 3D-printar vi byggmaterial till bostäder. Råvaror kan utvinnas på plats och ur asteroiderna. Ännu längre in i framtiden kanske vi koloniserar månarna runt Jupiter och Saturnus. Där finns världar med underjordiska oceaner, gigantiska berg, isvulkaner, spektakulära landskap och -180 grader kalla sjöar och floder.

Jag kan inte säga om detta kommer att bli verklighet, men det ligger antagligen inom vad vi skulle kunna klara av om vi beslutar oss för att satsa mot rymden. En sak är jag i alla fall helt säker på, ingen planet passar oss bättre än jorden så låt oss börja med att ta hand om den!

Maria Sundin

pil
Om debattören

• Yrke: Astrofysiker vid Göteborgs universitet

• Oväntad fakta: Bedriver också forskning inom hästsport och fysik/teknik

I det här klippet berättar Maria mer om framtida rymdresor och att bo på andra planeter

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Sundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro