ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

S och MP vill sätta polisen på de skoltrötta

Johan Norberg · 1 Okt 2014
Uppdaterad 1 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

JOHAN NORBERG: Mot slutet av högstadiet drabbades jag av en skoltrötthet som inte var av denna världen. Jag tyckte att kunskaperna jag fick var allt mer meningslösa och led av att tvingas till en skola som jag inte valt. Jag tog ut det genom att provocera lärare och störa klasskamrater.

Jag började gymnasiet på samma odrägliga vis. Jag försummade studierna och saboterade lektionerna genom att ständigt ifrågasätta vad som lärdes ut.

Det var flera saker som hjälpte mig tillbaka till studieintresse. Jag fick en klassföreståndare som var intresserad av att få oss att tänka och använda kunskaper snarare än att bara rapa upp dem, och jag bytte till humanistisk linje där jag fick ägna mig åt ämnen jag kände för.

Men det fanns också ett replikskifte som hade stor betydelse för mig. Vi hade en gång en vikarie i engelska, som noterade mitt utåtagerande beteende, och höll kvar mig efter lektionen och frågade varför jag agerade så. Jag svarade att jag inte tyckte att gymnasiet gav mig någonting, och att jag avskydde att vara där. Då svarade han ”Men gå hem då.”

Han förklarade att det var en ursäkt som fungerade på högstadiet, dit jag tvingats, i sista hand med polis om jag vägrade dyka upp. Men gymnasiet är frivilligt.  Om jag tyckte att det var ointressant eller destruktivt kunde jag strunta i det.

Men genom att komma dit hade jag förbundit mig att göra mitt bästa av det och i alla fall inte störa dem som gjorde det. Jag var på väg att bli vuxen och då borde jag agera lite vuxet.

Den dialogen gjorde stort intryck på mig. Det var mitt val att gå på gymnasiet och då hade jag ingen rätt att känna mig bestulen på min tid och sabotera. Jag slutade snart att störa, började sköta studierna ganska väl och blev till slut så studiemotiverad att jag skaffade mig en fil mag-examen på universitetet .

Jag vet inte vad vikarien hette eller vad han gör i dag, men jag tänker på hans argument, för han kommer aldrig mer kunna använda det för att motivera en skoltrött gymnasist om Socialdemokraterna och Miljöpartiet får som de vill. De har nämligen beslutat att hantera en skolkris som bland annat beror på för dåliga gymnasier genom att tvinga alla att gå igenom dem.

Jag brukade gilla Miljöpartiet för dess anti-auktoritära traditioner. I partiet finns en insikt om att människor är olika och inte kan stöpas i samma form. I valrörelsen angrep de en skolpolitik som överbetonar ordning, reda och centralisering .

Men nu, när de väl har makten själva, går de mycket längre i den riktningen. Deras plan är inte att skapa ett gymnasium som är så bra att alla frivilligt vill gå där, utan att tillkalla polisen om någon är för skoltrött , för omotiverad, inte orkar med en teoretisk utbildning, vill ta en paus eller vill börja jobba.

+ Protesterna i Hongkong Massiva protester mot diktaturen i Kina, som kan visa sig bli historiskt betydelsefulla.

- Bevakningen av protesterna i Hongkong I svenska medier hamnar det någonstans mellan trillingnötens död och Lady Gagas turné . 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro