ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Så Facebook-hämnades min gravida väninna

Alexandra Pascalidou · 24 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Med den nya teknologin vinner vissa valet medan andra förlorar sin heder. Det sägs att vi lever i den globala byn.  Vi lever i en snabb, föränderlig tid där de nya teknologierna har kortat avstånden och krympt världen. Nu är vi alla nära. Ibland alltför nära.

Mitt i tipptapp-idyllen, bara en vecka innan beräknad förlossning får Gilda reda på sanningen. Min kompis Gilda, vi kallar henne så, har varit känslomässig köttfärs under sin graviditet. Nygift med en man som emellanåt klagat på hennes viktökning och varit frånvarande i sin närvaro.

Gilda har varit svartsjuk och övertygad om att hennes man är otrogen. Mannen har avfärdat hennes snack med ”gravidnojjor” och jag har tröstat med att hormonerna kan spöka. Det räckte inte riktigt för henne.

I stället har hon förvandlats till en rundare variant av Lisbeth Salander. Luktat på skjortkragar som en spårhund, sökt i fickor och mobiler, hackat sig in i datorer. Till slut ringde Gilda häromdagen. ”Eureka!” Utbrast hon med sorgsen glädje.

I makens dator, i papperskorgen, fann hon slutligen det hon sökte. Daterade bilder på den 24-åriga älskarinnan med de stora, svarta ögonen. I ett dokument döpt till ”projektplanering” fann Gilda koder till en hemlig mobil, mail, telefonnummer. När hon knappade in koderna fann hon sms och samtal som avslöjade ett långvarigt och innerligt vänsterprasslande med den 24-åriga arbetskamraten som samtidigt lever i ett samboförhållande.

Gildas man skakar bara på huvudet åt att Gilda ägnat så mycket tid åt att snoka i hans privatliv och vägrar erkänna.

Men hämnden är en maträtt som serveras kall. Gravida Gilda funderade och agerade. På Facebook fann hon älskarinnan. Gilda skrev ett utlämnande brev som redogör hur 24-åringen i mer än ett år varit tillsammans med en gift man som väntar barn samtidigt som hon bedragit sin egen sambo.

Brevet skickades till älskarinnans alla 156 Facebook-vänner från ett nytt påhittat FB-konto. Gildas man har inget FB-konto så han slapp uthängningen. Fem minuter efter att brevet skickats runt i Facebook-byn ringer Gildas man och undrar hur hon kunde vara så ”grym”.

Tio minuter senare ringer älskarinnans bedragna sambo upp Gilda och hotar med rättegångar, advokater, stämningar om förtal, ärekränkning, integritetsintrång och annat smått och gott.

Om hämnden var ljuv vet jag inte. I den globala byn vet vi inte vad vår granne heter.  Nu möts vi istället på det virtuella torget för skvaller, skratt och offentliga avrättningar. Med ett enkelt tryck på send-knappen avlossar vi ett skott.  + Filmfestivalen är här – hurra!  Se dokumentären om modeskaparen Valentino!

– Alla dessa varsel.  Det blir bara hårda klappar till jul.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro