ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Så fixar du skilsmässan

Hillevi Wahl · 29 Jan 2013
Uppdaterad 4 Jan 2017

klar

Artikellänk är kopierad

Ett av Kristian Luuks och Andres Lokkos mest uppmärksammade poddradioprogram är ett avsnitt där de berättar om sina skilsmässor. Luuk var den som lämnade – och Lokko var den som blev lämnad. De berättade öppet och ärligt om den kris som skilsmässorna inneburit för dem båda. Efter programmet badade dei läsarbrev. Det var som om de hade öppnat en dammlucka av känslor för alla de män som kände igen sig. Luuk och Lokko blev nästan chockade själva. De anade inte hur stort det nationella skilsmässotraumat var. Över hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa. Ofta är det också kvinnan som initierar separationen. Men inte alltid. Varje skilsmässa är sin egen kris. Och det kan hända oss allihop.

Tänk dig att din partner kommer hem en dag och säger de där tre orden: ”Jag vill skiljas”. Marken gungar, för du var inte beredd på det här, i alla fall inte just nu. Du trodde kanske till och med att det höll på att bli bättre i förhållandet, efter en lång tid av småkriser. Nu står du paralyserad och ser ingen väg ut ur mörkret. Det finns ingen karta och kompass. Allt är bara kaos.

Precis så var det för Olof Nauclér som alldeles nyligen kom ut med sin första bok, Skilsmässokalendern. I boken, som har undertiteln Från skitliv till ditt liv, berättar han om skilsmässans fyra stadier: Chocken, reaktionen, bearbetningen och nyorienteringen.

Det där har han inte kommit på själv, utan har lånat det av psykiatern Johan Cullberg. ”När jag läste de orden så tänkte jag att just precis sådär är det!”

Han såg plötsligt ett mönster i sitt eget krisande och i sina manliga kompisars skilsmässoupplevelser och långsamt och metodiskt gjorde han research om hur olikarelationer och uppbrott kan se ut. Han började se ljuseti slutet av sin egen tunnel och han hittade bra redskap att ta med sig på vägen, inte minst för att inte upprepa sina misstag in i ett nytt förhållande.

Resultatet blev Skilsmässokalendern – en bok som ska fungera just som en karta och en kompass. Den visarexakt var i krisens fyra faser du befinner dig, vart du är på väg och framför allt, hur du tar dig dit.

Det är ingen expertbibel med krångliga ord, det är en kompisbok. Vännen Olof Nauclér tar oss med igenom resans tuffa månader och ger tips och små knuffar i rätt riktning. Jag tycker om den härboken, framför allt för att den är så mänsklig och osentimental. Jag gillar också att han lägger så stor vikt vid träning. Genom träningen får man ut mycket ilska och sorg, man får balans i kroppen, man får självkänsla och ny styrka – och inte minst får man ny gemenskap och kärlek.

Så för alla er som står handfallna mitt i skilsmässo-månaden januari har jag två riktigt bra råd att ge: Läs Skilsmässokalendern – och börja träna.

Kaliber i radions P1 har gjort en mycket angelägen serie grävjobb om barn och ungdoms-idrott – om trasiga kroppar, ätstörningar och svåra stressymptom. Ladda ner och lyssna,innan det är för sent!+ Lysande, Kaliber!

 ”Jag har aldrig mött så många barn som har så svåra skador som jag gör nu – barn med överbelastningsskador och stressfrakturer när de är tio år! Det har jag aldrig sett förut”, säger idrottsläkaren KlasÖstberg i Kaliber.– Tio år och trasig.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro