ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Så ljuger regeringen om hemliga dokument

Stefan Wahlberg · 27 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

När våra största politiska skandaler har rullats upp så har svenska regeringar gjort allt för att försöka dölja de dokument som kan avslöja sanningen för väljarna. Man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att förstå att det finns ett oräkneligt antal praktskandaler som har hemligstämplats och sedan begravts djupt ner i arkiven.För att motverka sådan mörkläggning så har vi en grundlag som ger alla medborgare rätt att ta del av de dokument som förvaras hos regeringen. Grundregeln är att handlingarna är offentliga och varje undantag måste kunna motiveras med en tydlig paragraf i sekretesslagen. Vad händer då om någon, till exempel du eller jag, råkar nosa reda på en sådan där stinkande byk som borde tvättas offentligt? Låt säga att vi vet att det finns ett dokument som kan sänka hela regeringen. Ja, vi begär naturligtvis ut handlingen med hänvisning till grundlagen. Regeringen inser då vad som håller på att hända. Trots att det inte finns stöd i sekretesslagen så väljer man att ta fram stora hemligstämpeln. Man ljuger ihop att dokumentet till exempel skulle kunna skada rikets säkerhet om det blev offentligt. Pang på bara – och så ned i kassavalvet!Men det är ju olagligt, utbrister då vän av ordning naivt (till exempel jag själv) - ett sådant beslut måste väl kunna prövas av en edsvuren och opartisk domstol, enligt artikel 6 i europakonventionen för mänskliga rättigheter? Svaret på frågan är nej. Dagarna före jul beslutade nämligen Sveriges högsta förvaltningsdomstol, Regeringsrätten, att ett regeringsbeslut om att hemligstämpla en handling inte kan prövas av domstol. Det är jag själv som har drivit pilotfallet. Domstolen vägrar dock att överhuvudtaget pröva om regeringen hade stöd i lagen när man hemligstämplade det dokument som jag ville titta på. Punkt slut! Sedan kan jag komma dragandes med grundlagar och europakonventioner hur mycket jag vill. Metros läsare kommer ändå inte att få veta vad som står i handlingen.Därmed återstår bara att dra Sverige inför Europadomstolen (där ju Sverige brukar fällas titt som tätt). Man undrar bara hur många godtyckliga hemligstämplar som regeringen ska hinna avverka innan fallet är avgjort där. Till dess får man väl betrakta sig själv och sina läsare som rättslösa. Gott nytt år, kära svenskar!+ Nästa års nagelbitare: USA:s presidentval.– Al Gores 20-rumsvilla med uppvärmd pool.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro