ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Så löser vi bostadsbristen

Lisa Magnusson · 5 Mar 2013
Uppdaterad 5 Mar 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm är staden som självgott utnämnt sig till the Capital of Scandinavia, Skandinaviens huvudstad. Den vill innerligt gärna vara en växande region, en framtidsmetropol, en plats där viktiga saker händer. Den vill knyta till sig företag, studenter och fölk i största allmänhet. Men var alla dessa människor egentligen skall bo är en fråga som helt har glömts bort. Bostadsbristen bara ökar. Själv har jag, med vitnande knogar, klamrat mig fast vid stan i drygt två år. Nu lägger jag ut en annons här:

Bostad sökes! Gärna inom tunnelbanenätets räckvidd, gärna så billigt som möjligt, men allt är av intresse så länge det inte rör sig om ett par tre månader. Jag är nämligen oändligt trött på att flytta omkring mellan olika korta andra- och tredjehandskontrakt. Aldrig kunna rota mig. Ibland knappt ens hinna packa upp innan jag återigen måste ge mig ut på Blocket, med alla dess korttidsuthyrningar till ockerpriser och inte sällan under förutsättningar som jag omöjligen kan gå med på (som att man inte får använda köket alls, inte får gå på toa mellan vissa tider, aldrig får ha besök, måste ligga med hyresvärden).

Enligt landstingets beräkningar skulle Stockholm behöva cirka 15 000 nya lägenheter varje år fram till år 2030 för att lösa den akuta bostadsbristen. 

I fjol började här sammanlagt byggas drygt 3 837 bostäder (och att det dessutom i snitt tar sex, sju år att bygga klart en svensk lägenhet gör inte saken bättre). Ni fattar. Man glor på verklighetssiffrorna och sedan på politiksiffrorna, glappet är så gigantiskt att man tänker att KVACK!! DETTA KAN INTE STÄMMA? Men det stämmer, fastän det inte stämmer. 

Jag har några förslag, som jag tänkt ut strax innan jag somnat på vänners soffor och drömt om hur Slussen rivs och görs om till en hundra våningar hög betongkloss med t-bana och buss på källarplan:

• Gör det lättare att hyra ut i andra hand! Enligt en undersökning av Handelskammaren skulle det ge huvudstaden 24 300 nya lägenheter, varav de flesta hyresrätter.

• Skapa ny allmännytta! Statistiska Centralbyrån rapporterar att mer än hälften av Stockholms lägenheter är bostadsrätter, vilket rimmar illa med idén om en dynamisk och välkomnande stad. De kommunala bolagen borde återinvestera sina 1,3 miljarder från de senaste tio årens utförsäljning av 45 000 kommunala hyresbostäder.

• Bygg tätt och på höjden! Kompakta städer leder till mindre trafik vilket är bra för miljön. Strunta i eventuella kringboendes protester: De som vill ha naturskön utsikt, inga grannar och absolut tyssstnad skall inte bo i stan utan på landet.

• Utöka kollektivtrafiken! Om det bara tar en halvtimme att ta sig hem dygnet runt så spelar det ju ingen roll var man bor.

Och snälla, söta, med socker på toppen, hjälp mig att hitta någonstans att bo!

 Jag som saknar Frankrike efter nio år i Paris välkomnar frysmatkedjan Picard hit: Potatis à la landaise, konfiterad anka, flammekueche, operabakelse, chokladmoelleux med salt smörkola. M.m. Mmm. Mmmm.+ Franska delikatesser

 I veckan är det ett år sedan medlemmar ur Pussy Riot arresterades i Moskva. Två av dem sitter fortfarande fängslade. – Pussy Riot-gripanden

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro