ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Så tjänar ex-rektorn miljoner på barnen

Alexandra Pascalidou · 21 Okt 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Klirr i kassan kosta vad det kosta vill är den samvetslösa företagarens våta dröm. Nyligen läste jag i Dagens Samhälle om en av dessa lukrativa entreprenörer, den f.d. rektorn Magnus Olsson från Ljungskile som tjänar miljoner på barn.

I områden med hög arbetslöshet är vårdnadsbidraget populärt. Föräldrar, läs kvinnor, får 36 000 kr om året för att vara hemma med sina barn tills de fyller tre. Med barnomsorgspengen kan föräldrar vara hemma med sina barn tills de fyller 13. Magnus spårade upp föräldrar med vårdnadsbidrag. Sen anställde han ett hundratal dagbarnvårdare som tar hand om 450 barn från Lilla Edet till Övertorneå. Snart ska han anställa 300 dagbarnvårdare i Göteborg för 1 500 barn.

"Kommunerna kan inte säga nej och det är väldigt förmånligt för oss" säger Magnus. Affärsidén går ut på att han erbjuder föräldrarna att ta emot lika många barn som de själva har. För detta får bidragstagaren Magnus en massa anställningsstöd: Nystartsjobb, instegsjobb och lönebidrag. Magnus norpar bidragskakan och delar sen ut brödsmulorna i form av en låg lön utan kollektivavtal, försäkring eller pensionspoäng. Bolaget omsätter 30 miljoner kronor per år och omsättningen ökar snabbt.

"Hos dagbarnvårdarna får barnen tala sitt modersmål. Somaliska kvinnor tar hand om somaliska barn” säger Magnus som verkar ha missat politikernas svenska språkkrav.

"Det här är människor som aldrig fått komma på anställningsintervjuer för att de har fel färg på huden” säger Magnus som tror att hans företagsidé kommer att ha "stor effekt på integrationen". Förkrossande effekt om ni frågar mig. För både barn och deras mammor som i stället för att komma ut på arbetsmarknaden låses in i hemmen. Den frigörelse som feminister så framgångsrikt kämpat för i decennier fimpar nu den flitige företagaren.

I stället för att barnen går i en svensk förskola och inspireras av Pippi Långstrump får de sitta hemma hos någon granntant utan pedagogiska poäng. Är inte dessa barn värda högskoleutbildad personal? Är inte dessa barn värda att få vistas i en svensktalande miljö för omväxlings skull? Är inte dessa barn värda att få se sina mödrar emellanåt lämna hemmets trånga vrå för att andas lite frisk luft?

Företagsidén snyggar till statistiken och Magnus bankbok. Magnus som för övrigt även säljer rumänska byggnadsarbetare billigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro