ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Saker som inte fungerar läggs ner

Anna Sjödin · 6 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Försäkringskassan har utrett sin egen förnyelse. Rapporten är lika omodern som det gamla läckande litauiska kärnkraftverket Ignalina som kommer att läggas ner 2009.Myndighetens information till medarbetarna om det pågående förändringsarbetet skulle vara riktigt roande läsning om det inte handlade om skattemedel och väldigt många människors trygghet. Försäkringskassans ledning ser svagheterna.För det första är det alltför många som ringer, ringer och ringer utan att få svar. För det andra förstår Försäkringskassan att det är väldigt trist att sitta och vänta i all evighet på beslut och besked som aldrig kommer. För det tredje har man kommit fram till att ungefär hälften som tar kontakt vill ha hjälp med alla krångliga och byråkratiska blanketter.Vad är då kassans lösning? Ja, det verkar i alla fall inte vara bråttom. Under 2008 ska de med särskilda behov (alla de som alltså inte förstår idiotiska blanketter) erbjudas särskilda möten. Om ett och ett halvt år ska alla människor få komma fram till kassan (men först då). I slutet av 2008 ska man få besked via självbetjäning om våra vanligaste försäkringar. De som inte har de vanligaste försäkringarna ska alltså fortfarande inte få besked om när de får pengar.Utöver detta etableras fem nationella arbetsskadecentrum. Handläggningstiderna ska minskas och alla behandlas lika. Döm om min förvåning när jag inser att inget av de fem kontoren förläggs norr om Stockholm. Detta trots att Lars Baltzaris 250-sidiga statliga utredning visat att det i högsta grad vore lämpligt kompetensmässigt. Den som frågar varför det blir så får ett nonchalant svar i stil med ”det blir så – för att vi beslutat så”.

Det kvalificerade arbetet ska göras i södra Sverige. Rutinjobben lämnas till norra landsändan. Norrland avlövas på kompetens och forskning. Så offras den 60-åriga kvinna med smärta i höger skuldra och domningar i armen som jobbat i tolv år åt ett callcenterföretag med ständiga effektivitetstävlingar och tidsreglerade kisspauser. Forskningen på hennes arbetsskada väljs bort av en sovande styrelse som litar till beslutsunderlagen från en centralbyråkratisk ledning med Stockholmsfokus. Försäkringskassans egen organisation sätts före människors väl och ve.Konsekvensen blir bland annat att arbetsskador som drabbar kvinnor inte får samma goda möjligheter att utredas. Det blir helt enkelt inte viktigt. Saker som inte fungerar, som exempelvis kärnkraftverket Ignalina, läggs ner. Det borde kanske Försäkringskassan fundera över.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Sjödin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro