ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Samhället har dödat Riccardo

metro · 10 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Stoppa ungdomsvåldet!” skriker folk ut i desperation. Hur det ska stoppas har däremot inte diskuterats lika mycket. De bakomliggande orsakerna är heller inte intressanta, då ingen frågar sig varför det egentligen ens kunde hända från första början.

Jag tror att det är vi som är skyldiga. Alla Sveriges medborgare är skyldiga till ungdomsvåldet. Det är vi som försummat dem eftersom det är vi som är ansvariga för nedskärningarna av bidragen till både vanlig undervisning och specialundervisning på skolorna. Det är vi som tyckt att ungdomar får hitta andra intressen än att hänga på fritidsgårdar, så de stängs en efter en.

Det är vi som sett till att socialtjänsten som kommer in i en familj med problem hellre fokuserar på så kallade hemmaplanslösningar i stället för att rädda barnet från hans eller hennes destruktiva omgivning, eftersom det kostar mer. Det är vi som skapat ett monster som vi nu inte vet hur vi ska hantera. Vi har mer eller mindre slängt ungdomarna i gängens famnar och vi reagerar inte förrän nu, när det är för sent.

Vi struntade i att ge dem trygghet, så de gick till en annan plats med likasinnade för att hitta den. I gänget är man någon, och man är framför allt trygg och respekterad, något som de inte fått från resten av samhället.Så nu sitter vi här med armarna i kors och undrar vad vi ska göra medan vi sörjer offren. Det svåra är när man ibland känner att det är den våldsamme ungdomen som börjar bli normen och ungdomen som sköter sig som blir ett undantag. Vår respektlöshet gentemot den generationen har fått ett negativt resultat och jag kan tyvärr inte säga att jag är förvånad.

Vi kan skylla på politiker för att de har prioriterat fel, men man kan inte komma ifrån det faktum att det är vi som röstat dit dem. Vi kan skylla på att familjerna uppfostrat ungdomarna fel, men man kan inte komma ifrån det faktum att det är många gånger som vi hållit tyst för att vi inte vill lägga oss i.

Vi kan skylla på och peka finger åt väldigt många människor som borde ha gjort någonting åt detta, när vi egentligen alla är skyldiga. Det är konstigt att vi förväntar oss att en blomma ska växa när den inte får näring. Och det råder extrem näringsbrist hos dagens ungdomar, så att de ruttnar framför våra ögon.Sverige har dödat Riccardo, ungdomarna var bara våra verktyg.

+ Ramadans slut.

– Höstdepp.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro