ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Samhällets fel att du inte gillar mig

Fredrik Backman · 26 Okt 2012
Uppdaterad 26 Okt 2012
Samhällets fel att du inte gillar mig

Samhällets fel att du inte gillar mig


klar

Artikellänk är kopierad

Du ogillar mig. Jag vet det. Men det är inte mitt fel. Det är samhällets. För det är samhället som för människor närmare varandra, och både du och jag vet att det är där problemen börjar. 

Det här flygplansarmstödet mellan oss, till exempel. Det har ju helt uppenbart designats av lobbyn för antingen alkohol- eller fotbojeindustrin. För när du lägger h-e-l-a underarmen, från armbågen ända ut till fingertopparna, längs m-e-d armstödet då upplever jag faktiskt oundvikligen känslor som leder till att jag mycket snart kommer behöva slutprodukten från antingen den ena eller den andra. Alla vet för fan att man lägger armbågen i en sådan vinkel att man lämnar precis tillräckligt mycket armstöd för att skapa illusionen av plats för medpassageraren, men samtidigt utan att för den skull ge upp någon yta som hen verkligen kan nå om hen inte är yogainstruktör. Som en lite civiliserad skitstövel.

Det är liksom allmänt hyfs att alltid MC Hammer-tränga sig. Alla vet detta. Står man i kön till kollektivtrafiken så är det helt i enlighet med de sociala koderna att tränga sig före hur mycket som helst så länge man inte vidrör någon. Can’t touch this. Det är därför du står på tunnelbaneperrongen och väntar på att vagndörrarna ska öppnas medan ett halvt dussin kostymklädda män med headset millimeter för millimeter slowmotionålar sig in mellan dig och dörren som världens mest passivt aggressiva capoeira-uppvisning varje morgon. Rörde de dig? Nänänä, too bad Sinbad, då har de inte trängt sig. Kollektivtrafik fungerar som ett handbollsförsvar. Hälarna i marken, gör dig stor, täck yta. 

Det är samma princip vid bagagebandet på flygplatser. Det är därför du kan stå PÅ den gula linjen och ändå plötsligt stå bakom någon. Blev du vidrörd? Inte ens en eskimåpuss? Nänä. Då är det faktiskt du som står för nära personen framför nu, och då är det du som är oartig. Backa en spacetangent och respektera det personliga avståndet hörru. 

Även väskträngningen är helt i sin ordning på flygplatser. Om vem som helst med puls och Instagram-konto lyckas putta in sin väska mellan din väska och personen framför i kön, och du går in i väskan, då har du förlorat platsen och måste släppa in väskans ägare framför dig. Ledsen. Jag gör inte reglerna. Detärbarasåattdetbaraärså.

I bilköer gäller blixtlåsprincipen eller att den som tutar först automatiskt har förlorat. För det betyder att du inte själv kunde stänga luckan utan att skada din egen bil. Så: Ditt fel. Motorvägspåfarter i rusningstid fungerar som ett extremt långsamt chicken race. Tutar du så torskar du. 

Så ja. Jag vet att du ogillar mig. Men det är samhällets fel. Samhället borde ha gjort bredare armstöd.

Och du borde inte ha gått på toaletten. Försvar. Själv har jag alltid två korvar i händerna. En som jag äter och en som jag smetar senap med på folk som tränger sig.+

Anfall. Äsch, jag skämtar, givetvis. Jag är ju inte störd i huvudet liksom. Det är klart att jag äter upp den korven också efteråt.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Backman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro