ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Samtidigt marscherar nazister på gatorna

Lisa Magnusson · 2 Sep 2014
Uppdaterad 2 Sep 2014

klar

Artikellänk är kopierad

LISA MAGNUSSON: Det finns en passage i Bibeln där Jesus skäller ut dem som ”underlåten det som är viktigast i lagen”. Han säger att de silar mygg och sväljer kameler. Detta talesätt sammanfattar ganska väl min känsla inför hur Sverige tillämpar lagen om hets mot folkgrupp.

I Sverige är det eventuellt olagligt att yttra följande mening: ”det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen”, åtminstone om det man åsyftar är ett arla böneutrop från en närliggande fotbollsplan. Nyköpings åklagarmyndighet väckte nyligen åtal mot en man som postat denna morgongriniga hälsning på Facebook.

Samtidigt marscherar nazister på våra gator.

Den första september 1939 intog de tyska nazisterna utan varning Polen, den tredje september 1941 – alltså exakt 73 år sedan idag – sattes den första gaskammaren i Auschwitz i bruk. Så uppmärksamma är vi på det ohyggliga tankegods som låg till grund för Förintelsen att Umeå åklagarmyndighet nyligen väckte åtal mot en man som bar en Hitler-tröja på jobbet, trots att denna tröja var uppenbart satirisk.

Samtidigt marscherar nazister på våra gator.

Yttrandefriheten är själva demokratins grundsten, och den måste omfatta alla för att vara något värd. Däremot har denna frihet en gräns, och den gränsen går när någons frihet inskränker någon annans. Gränsen för nazisters yttrandefrihet går med andra ord så snart de försöker sprida sitt budskap offentligt.

Ändå låter vi dem marschera. Och inte bara det.

Vi ger dem första maj, kristallnatten. Vi ger dem stad efter stad, vi ger dem Stockholms innerstad, fastän det innebär att andra människor inte kan röra sig fritt. Man kan tycka att nazister snarare borde få trampa runt med sina flaggor ute i en skog någonstans, under noggrann övervakning, och bli inplockade så snart de säger eller gör något nazistiskt. Om de överhuvudtaget skall få marschera, vill säga.

Enligt polisen kan man nämligen nekas tillstånd att demonstrera om man tidigare "brutit mot exempelvis lagen om hets mot folkgrupp”. Någon på Twitter frågade om det, och undrade hur ett nazistiskt parti då kan få marschera. Detta nazistiska parti har en politisk vision som ligger mycket nära Adolf Hitlers, deras ledare sagt att det är ”tid att resa vapen” och är dömd för att ha attackerat meningsmotståndare med kniv. Polisen svarade med att ta bort det där om hets mot folkgrupp från sin hemsida.

1996 fälldes en 17-åring för att ha gått över ett torg iförd keps och jacka med nazistiska symboler. Men de organiserade nazisterna av idag? De ges fri lejd mitt i tätbebyggelse. Trots lagen om hets mot folkgrupp, trots att det dessutom bryter mot FN:s konvention mot rasdiskriminering.

Jag begriper inte hur man kan tillämpa lagen så.

+ Det finns många saker som inte förtjänar en egen dag. Kanelbullen, till exempel. Landets alla flourtanter, däremot! Illa omtyckta, men till stor nytta. Grattis i efterskott!

- Min gamla gymnasieskola, De Geer, rev ned lappar med påskriften ”här får alla vara den de är”, sköljde bort budskapet ”kärlek och empati” från skolgårdsasfalten och förbjöd eleverna att vända ryggen åt Sverigedemokraterna när de besökte skolan.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro