ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sänkt korvskatt ger inte Sverige tillväxt

Johan Norberg · 29 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hur många fler tror du är anställda i näringslivet idag än 1950? En ledtråd är att Sveriges befolkning har ökat med 2,3 miljoner under denna tid.

Carl Magnus Bjuggren och Dan Johansson har undersökt detta i tidskriften Ekonomisk Debatt. Det blev en kort artikel. Mellan den dag Stockholm fick sin första tunnelbana och rökförbudet på krogen fick vi nämligen knappt några nya anställda i näringslivet alls. Det blev bara några felräkningsjobb.

Att denna uppgift inte skapar panik i alla läger och inte dominerade valrörelsen säger allt om politikens fundamentala brist på framtidsperspektiv. En åldrande befolkning kommer att kräva allt mer äldre- och sjukvård och snabbväxande utvecklingsekonomier tar i ett nafs över stora delar av vår industriproduktion. Dessutom har Sverige världens äldsta företagare. Hur vi får nya svenska företag att kunna, vilja och våga växa och anställa borde därför intressera alla med någon sorts självbevarelsedrift.

Även vänstern borde bry sig. I en intervju 2003 förklarade socialdemokraternas finansminister Pär Nuder varför: "40 000 fler jobb i privat sektor innebär att BNP växer med en procent, vilket innebär att skatteinkomsterna till offentlig sektor växer med elva miljarder och att utgifterna minskar med fem-sex miljarder. Och där finns reformutrymmet för det vi vill åstadkomma. Men det handlar om 40 000 fler människor i privat sektor. Det är viktigt."

Ändå hörde vi föga om detta i valrörelsen. Regeringen har gjort det svårare att inte vara anställd, men inte lättare att anställa. Mindre skatt på utbildning och investeringar hade kunnat gynna innovation och entreprenörskap, men båda blockens ambitioner landade i sänkt moms på varm korv.

I stället för att tala om de avregleringar som kan öka kakans storlek bråkade partierna om vilken grupp som kunde få ett par hundralappar till i månaden på andras bekostnad. Det är sådan fixering vid kortsiktig fördelning som gör att sverigedemokrater kan få gehör när de ställer pensionärer mot invandrare i reklamfilmerna.

Nu när valrörelsen är över kanske vi kan börja tala lite allvar? + Ett av 80-talets märkligaste och bästa band, Poesie Noire, gör comeback.

– USA förbereder tidernas största avlyssningsprojekt online.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro