ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Sätt inte åldersgräns på att få göra högskoleprovet

Lina Hultqvist · 15 Mar 2017
Uppdaterad 15 Mar 2017
Lina Hultqvist, ordförande Sveriges Elevkårer, vänder sig starkt mot att åldern för när man får göra högskoleprovet skulle höjas.

Lina Hultqvist, ordförande Sveriges Elevkårer, vänder sig starkt mot att åldern för när man får göra högskoleprovet skulle höjas. Foto: Malin Sundelin


En utredning menar att högskoleprovet riskerar att göra elever slappa under gymnasietiden. Men risken är snarare att eleverna tappar motivationen om möjligheterna för vidareutbildning smalnas av, säger Lina Hultqvist, ordförande Sveriges Elevkårer.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I dag släpptes Tillträdesutredningens betänkande ”Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå”. Utredningen föreslår bland annat en åldersgräns för att få skriva högskoleprovet. En åldersgräns på 19 år. Vi på Sveriges Elevkårer ser gärna en förändring i det idag svåröverskådliga systemet för att göra det enklare för gymnasieelever att förstå vad som krävs av dem. Men en åldersgräns på 19 år är helt fel väg att gå.

Utredningen menar att högskoleprovet riskerar att göra elever slappa under gymnasietiden. Vi menar att risken för att tappa motivationen ökar om möjligheterna för vidareutbildning smalnas av. Högskoleprovet är en möjlighet – utöver betyg – för elever att bli antagna till sina vidareutbildningar efter gymnasiet. Så som systemet ser ut idag kan ett dåligt betyg i årskurs 1 riskera att hela betygets medelvärde sjunker och platsen på drömutbildningen sakta men säkert tynar bort.

Högskoleprovet är inget en elev dansar in och fixar enkelt en eftermiddag. Ofta ligger mycket plugg och förberedelse bakom. I regel behöver en person skriva högskoleprovet två eller tre gånger för att nå sitt önskvärda resultat. Att då införa en åldersgräns på 19 år kommer leda till att elever först kan skriva högskoleprovet under andra terminen i årskurs tre och därefter i oktober när antagningen för höstens högskolestudier redan gjorts. Istället för att förenkla tillträde till högskoleutbildning riskerar en åldersgräns att leda till en senare vidareutbildning och därmed senare inträde på arbetsmarknaden.

Stressen och den psykiska ohälsan ökar bland unga människor och framtiden är en av de saker som skapar oro hos elever. Unga är idag mycket medvetna om hur betydande det är att klara gymnasiet med bra betyg eller goda yrkeskunskaper för att ta plats på arbetsmarknaden. Högskoleprovet är inte ett substitut för en gymnasieutbildning utan en valmöjlighet för en elev som inte nått de betyg som krävs för att bli antagen till vidare studier. En elev vet tidigt under gymnasietiden om betygen kommer vara tillräckliga för att bli antagen eller inte. Att då endast ha ett försök på sig under andra terminen i trean riskerar att skapa en ökad stress under hela gymnasietiden.

Att skriva högskoleprovet ger gymnasieelever en chans att lätta på betygstressen, att visa bredd i sin kunskap och att hålla hoppet om sin drömutbildning vid liv. Så varför begränsa dessa möjligheter med en åldersgräns?

Lina Hultqvist, ordförande Sveriges Elevkårer

pil
Fakta om debattören

• En elevkår är en fristående förening av elever, för elever, på gymnasiet som verkar för en mer givande skoltid för sina medlemmar.

• Sveriges Elevkårer är en branschorganisation för elevkårer och har totalt 334 elevkårer anslutna – från Ystad i syd till Kiruna i norr.

• Sveriges Elevkårer är en av Sveriges största ungdomsorganisationer med över 90000 gymnasieelever anslutna.

pil
Fakta om debatten

I dag släpptes Tillträdesutredningens betänkande ”Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå” som bland annat föreslår en åldersgräns för att få skriva högskoleprovet.

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Hultqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro