ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sätt inte målen efter magkänslan

Björn Hedensjö · 13 Jan 2016
Uppdaterad 13 Jan 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Kanske har du som jag avlagt ett nyårslöfte. Eller så har du förhoppningar om att kränga fler torktumlare, öka trafiken till sajten eller få nöjdare kunder under 2016. Oavsett om ditt mål är privat eller professionellt är det väl värt att investera några minuter i att tänka på vad vetenskapen säger om hur man bäst sätter mål.

LÄS MER
”Rövhattar” som Steve Jobs finns i Sverige också

När vi sätter mål med utgångspunkt i egen mag- eller fingertoppskänsla blir det nämligen inte alltid så bra. En vanlig miss kan vi kalla ”magiskt tänkande”. Det handar om tankefigurer som ser ut ungefär så här: ”Bara vi övertygar oss själva om att vi kan nå stjärnorna så gör vi det. Allt sitter i huvudet. I år sålde vi 50 torktumlare men, säg efter mig, NÄSTA ÅR SKA VI SÄLJA 2000.” Den minan har jag som chef själv gått på, med resultatet att jag satt orealistiskt höga mål. När man vecka efter vecka missar att nå dit man vill blir målet i sig bestraffande, och något som snart ignoreras.

Forskningen visar att mål bör vara högt satta, men samtidigt realistiska, för att maximera prestationen hos individer och i grupper. Sålde du åtta torktumlare i förra veckan? Se om det inte kan bli tio den här veckan. Det är för de allra flesta helt enkelt väldigt tillfredsställande att ge sig på något utmanande och klara av det. Det som verkligen driver dig mot ett mål är alla små belöningar på vägen, och därför är det också viktigt att haka upp ett långsiktigt mål på delmål som ligger närmare i tid. Mål ska också vara specifika och mätbara. Det kan verka självklart men är det inte alltid ute i verkligheten.

LÄS MER
Gör revolution mot värdelösa möten

Jag har stött på företag som inte formulerat något skarpare mål än att ”förändra världen”, vilket i sig en rätt bra indikation på att de aldrig kommer att göra just det. Betyder allt detta att man inte ska sikta mot stjärnorna? Jo, det ska man absolut om det är dit man vill. Låt drömmar guida dina långsiktiga visioner. Men på vägen dit upp är det klokt att snarare ta sikte på trädtopparna.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Hedensjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro