ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

SD är ett parti för överheten

Göran Greider · 4 Mar 2013
Uppdaterad 4 Mar 2013

klar

Artikellänk är kopierad

För var dag som går blir jag alltmer övertygad om att rasism inte kan besegras med antirasism. Det beror på att de hängivna rasisterna knappast går att nå med några argument överhuvudtaget och de europeiska, inklusive svenska, främlingsfientliga partierna bärs upp av just en sådan kärna. Det värsta är att den växande skaran av mer allmänt missnöjda, som står redo att lägga sin röst på dessa partier, inte heller påverkas mycket av antirasistiska argument; de är ju förbannade på helt andra saker – ökad otrygghet och massarbetslöshet – och ändrar sig knappast när de hör de goda argumenten för ett mångkulturellt samhälle.

I Sverige har Sverigedemokraterna parkerat sig högt i opinionsmätningarna. Järnrören i höstas fick partiet att växa. I Grekland är nynazister mycket aktiva. I Ungern kommer det ena märkliga förslaget efter det andra från Jobik. Hälften av Italiens väljare är missnöjda med allt. Det är kris i Europa inte bara för vänstern och arbetarrörelserna, utan faktiskt också för de traditionella borgerliga partierna. Och arbetslösheten stiger.

Vad kan vända den dystra utvecklingen? Svar: att andra frågor än invandring kommer i debattens centrum. Eländet nu är ju att när många känner att de ledande partierna i praktiken gett upp all politiks viktigaste dimension – kampen om fler jobb, bättre välfärd och fördelning – då hamnar istället de sekundära frågorna i centrum, dvs sådana som handlar om etnicitet och invandring. I Sverige pratas det således numera ofta om somalier som ett särskilt problematisk grupp. Såväl Reinfeldt som Björklund har uttryckt sig om somalier så att man får intrycket av att problemet enbart ligger hos denna etniska grupp – inte hos ett samhälle som givit upp kampen för jobb åt alla. Men att då gå ut och försvara invandrade somalier – vilket är viktigt – riskerar att ännu mer placera etniska frågor i politikens centrum. Varvid samhällsdebatten hasar ännu längre ner på det sluttande planet.

Vad är Sverigedemokrater och allehanda främlingsfientliga i slutändan allra mest rädda för? Att samhällsdebatten börjar handla om klassorättvisor och fördelningspolitik och om vänster och höger. Sker det, ja då inser fler att en arbetslös ”svensk” har lika mycket gemensamt med en arbetslös ”somalier”. Även de som har ett arbete vinner på att reservarmén av arbetslösa minskar. 

Sverigedemokraterna är på det sättet inget annat än ett slags överhetsparti; partiet påverkar och vinner terräng genom att söndra och utså splittring mellan de grupper som förlorar på massarbetslöshet och ofärd. Det upprörande är att de stora partierna låtit detta ske. 

Antirasismen är nödvändig. Ja. Men på egen hand förmår den intet.

 En PR-bubbla sprack i Maramö. Alla, såväl politiker som mediefolk, återvände stelfrusna därifrån.+ Alliansmötet avslöjat

 Min hund slickade just upp de tre ägg jag knäckt för att panera fisk. Jag skriver detta darrande av ilska. – Hundskrället

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro