ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

SD är inte "folket" – det är viktigt att komma ihåg det

Nina Åkestam · 5 Feb 2016
Uppdaterad 5 Feb 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Hej Leif, du mejlade mig häromdagen angående att jag i höstas skrev att svenska folket är positiva till att vi tar emot många flyktingar. Du kände inte alls igen dig i den beskrivningen. I ditt jobb som taxichaufför pratar du nämligen invandring med en massa olika människor och det finns inte en enda som är positiv. Dessutom ökar stödet för SD. Alltså, skriver du, kan det jag påstår inte stämma. Eftersom jag får rätt många mejl som liknar ditt tänkte jag svara er alla tillsammans. Det känns viktigt i och med att högerextrema organisationer ofta säger sig representera ”folket” eller ”svenskarna”.

► LÄS MER: Nina Åkestam: "Vad skulle Han Solo ha gjort?"

Eftersom jag är forskare är det självklart för mig att inte argumentera för något utan fakta från en ordentlig källa. När jag skrev om det här förra gången, i oktober, ville 70 procent av svenskarna ta emot minst lika många flyktingar som då (Ipsos). Den senaste undersökningen visar att 26 procent av svenskarna vill se ett ökat mottagande, 42 procent vill se ett minskat mottagande, och resterande 32 procent är nöjda som det är. Det innebär alltså att en majoritet, eller nästan 6 av 10, inte vill minska flyktingmottagandet i Sverige. Det är läget trots att Sverige under 2015 tog emot fler flyktingar än någonsin tidigare. Även när vi är på historiskt höga nivåer tycker alltså majoriteten att det är bra. 46 procent vill att politikerna ska lägga mer fokus på att lösa de utmaningar som invandringen för med sig, men det behöver alltså inte betyda färre flyktingar, utan kan lika gärna handla om bättre utbildning, snabbare handläggning eller tryggare boenden.

Men det här med att SD fortfarande växer då? Det är ungefär 20 procent som skulle rösta på SD i dag och resterande 80 procent sympatiserar med något annat. Om vi för enkelhetens skull säger att alla som vill ha minskad invandring röstar på SD (vilket de inte gör, av många orsaker) borde de få 42 procent. Alltså skulle de teoretiskt kunna fördubbla sitt väljarstöd fast en majoritet av svenskarna vill att vi ska ta emot minst lika många flyktingar som hösten 2015. 

► LÄS MER: Nina Åkestam: "Varför i hela friden fortsätter företag att försöka sälja med sex?"

Jag ifrågasätter inte de människor du pratar med, men som du själv skriver är det omöjligt att dra statistiska slutsatser utifrån dem man själv träffar. Som taxichaufför möter du så klart många olika sorters människor, men jag skulle ändå tro att många inte vill prata just migrationspolitik i taxin. Det innebär att de som uttalar sig antagligen känner av att de står på samma sida som du, medan den som tycker tvärtom väljer att behålla det för sig själv för att undvika dålig stämning. Kanske är det därför din erfarenhet inte stämmer överens med statistiken? 

De som tycker som du är alltså inte få, men ni är långt ifrån ”de flesta”, ”folket”, eller ens en majoritet. Och det är viktigt att veta. 

+ Statistik. I Sverige är vi jätteduktiga på att mäta och räkna saker. Om fler utnyttjade det och tog reda på fakta innan de hasplar ur sig saker skulle diskussioner bli mycket intressantare. 

- Magkänsla. Den säger inte sanningen, utan det du vill ska vara sanningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Åkestam
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro