ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

SD behöver nya sympatisörer

Lars Adaktusson · 19 Nov 2012
Uppdaterad 19 Nov 2012

klar

Artikellänk är kopierad

För några veckor sedan skrev jag på den här platsen om Sverigedemokraternas värderingar. Jag skrev om ideologin som gör åtskillnad mellan människor och om det faktum att Jimmie Åkesson gick med i partiet när det dominerades av nynazister. 

Den som någon gång tagit till orda i den politiska debatten vet vad det innebär att ifrågasätta Sverigedemokraterna eller påminna om dess historia. 

Kommentarfälten på nätet laddas med hånfulla påhopp, mejlkorgen fylls av nedsättande omdömen och i anonyma  brev blandas sarkastiska utläggningar om det mångkulturella samhället med personangrepp och aversion.

Debatt och tuff diskussion är en del av demokratin, utan ordväxling och opposition dräneras politiken på legitimitet. Men när meningsutbyte övergår i förakt, när drivkraften i engagemanget utgörs av hat finns det anledning att reagera.        

Diskussionen efter Expressens publicering av videosekvenserna där ledande sverigedemokrater gör rasistiska uttalanden illustrerar problematiken. Samma sympatisörer som sprider avsky mot dem som har synpunkter på Sverigedemokraternas politik fyller nu sociala medier och nätforum med bagatelliserande skildringar av det som hänt.   

I stället för att oroas över allvarliga kränkningar och diskriminering applåderas de partiföreträdare som använt uttryck som ”blatte” och ”hora”. 

I stället för att göra upp med antidemokratiska synsätt i Sverigedemokraternas högsta ledning ifrågasätts det självklara att rasistiska värderingar inte kan förenas med viktiga förtroendeuppdrag i ett demokratiskt samhälle. 

De sverigedemokrater som nu högröstat talar om vikten av ”slutna led” och att ”inte vända partiets eldsjälar ryggen” avslöjar sig själva, men också sitt parti. Genom fördomsfulla resonemang och rabiata föreställningar blottläggs de synsätt som varit vägledande för Sverigedemokraterna ända sedan partiet bildades. 

I sitt omtalade brev till partikamraterna skrev Jimmie Åkeson för några veckor sedan om nolltolerans mot rasism. Han lovade att arbetet med att ”städa upp i leden” ska ges högsta prioritet, han försäkrade att ”extremister, rasister och rättshaverister” inte hör hemma i partiet. 

Ska partiledarens kompromisslösa ord tas på allvar måste riksdagsledamöterna Erik Almqvist och Kent Ekeroth uteslutas. 

Medlemskap i det parti Åkesson beskriver i sitt brev är inte förenligt med varken rasistiska uttalanden eller förberedelse för gatuslagsmål med järnrör.

Det är bara ett problem; tillsammans med de båda riksdagsledamöterna måste i så fall även deras stödtrupper fockas. Är det nolltolerans som gäller finns inte plats för alla de sverigedemokrater som i dessa dagar förpestar debatten med hätska utfall mot kritiker och grumligt försvar av rasistiska uttalanden.

Den dag Åkesson och hans parti gör upp med rasismen behövs helt enkelt nya sympatisörer.

Trots tuffa tider fortsätter allmänheten att ge stora belopp till idella hjälporganisationer.+ Generositet 

Bedrar visheten. I alla sammanhang. Alltid.– Snålhet 

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Adaktusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro