ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

SD lurar skjortan av arbetarklassen

Göran Greider · 2 Dec 2013
Uppdaterad 2 Dec 2013
SD lurar arbetarklassen

SD lurar arbetarklassen


klar

Artikellänk är kopierad

 GÖRAN GREIDER: ”Palme fick ett nackskott/SD fick jackpot” – så rappar Kartellen i en ny låt och det är en rätt genial sammanfattning av det senaste kvartsseklet i svensk politik. Det där rimmet säger mer än vad de flesta statsvetare och analytiker vanligtvis lyckas få ur sig. Att Palme fick ett nackskott bör uttydas som att ett fungerande välfärdssystem och en hög nivå på sysselsättningen har ersatts med en permanent osäkerhet.

Den som mister jobbet idag får en usel a-kassa och den som blir sjuk kan fösas in i meningslösa, degraderande åtgärder inom FAS 3. Över hela Europa har det där nackskottet avlossats mot trygghetssystemen och på de flesta håll har högerextrema rörelser fått jackpot.

I måndags morse var det som en ny gräns passerades när den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth publicerade en lång artikel i DN:s kulturbilaga. Okej, jag kan inte säga att redaktionen gjorde fel som tog in den. Artikeln var ett svar på ett brev som publicerats i samma tidning. Det finns replikrätt.

Men det kändes ändå som om ännu en jackpot utlöstes när Ekeroths text glödde till i den stora morgontidningens spalter. För naturligtvis anstränger sig Ekeroth att låta väluppfostrad. Han uttrycker sin negativa syn på islam. Men järnrören har för ögonblicket lagts åt sidan.

Jag menar att det är helt fel att inrikta kraften på att debattera med SD i deras favoritfråga – invandringen. Det är dessutom vansinnigt att ödsla sin energi åt att gå i dialog med de ledande representanterna för SD; de kommer aldrig att kunna påverkas i någon human riktning.

Nej. Det är deras väljare man ska kommunicera med. Partiet har hundratusentals väljare som de andra partierna måste ta på allvar och lyssna på. Jag har genom åren mött och pratat med många människor som öppet eller mellan raderna deklarerat att de tänker rösta på SD, eller som man ofta får höra: De tänker rösta ”svenskt”. Genomgående hos den typen av SD-väljare är att de aldrig har nåtts av någon annan analys av varför välfärden krackelerar eller arbetslösheten är hög än den som SD levererar. Begrepp som vänster och höger, fördelningspolitik eller klassamhälle existerar knappt längre i dessa väljares språkvärldar.

Men en arbetslös ”etnisk” svensk har i själva verket exakt samma intresse som en invandrare av en ekonomisk politik som minskar arbetslösheten och ökar den sociala välfärden. Kent Ekeroth ställer sig mellan dessa två och skiljer dem åt. I realiteten innebär det att förhandlingsläget för denna breda arbetarklass därmed försämras. Sverigedemokraterna lurar skjortan av arbetarklassen.

Går det att slå in en kil mellan SD och många av deras väljare? Ja, det tror jag. Det var faktiskt det som Palme en gång gjorde.

+ Vackert. Sol över frostnupen barmark. Decemberskönhet.

– Thailand. I Thailand kan en folkvald regering störtas av krafter som ogillar att fattiga bönder gynnats av politiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro