ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

SD:s framgångar beror på den vanmakt många känner

Göran Greider · 22 Sep 2014
Uppdaterad 22 Sep 2014

klar

Artikellänk är kopierad

GÖRAN GREIDER: Höstrusken brakar loss och det känns befriande. Vissna löv sköljs bort i rännstenarna och det monotona regnet trummar en till sömns. Det känns som om man kan och dessutom måste börja om. Jag har dessutom alltid varit litet svag för gråvädersdagar. De skapar eftertanke, vilket är vad som kan behövas efter höstens val.

Chocken från Sverigedemokraternas framgångar ligger kvar i medvetandet men jag tänker insistera på att vi alla borde vara långt mer chockade över nyliberalismens framgångar det senaste kvartsseklet. Jag tror att en betydande del av SDs framgångar förklaras av den vanmakt som många känner inför växande klassklyftor och åsynen av politiker som inte verkar vilja göra någonting åt det. Det är det som länge kännetecknat den innevarande eran: att politikerna inte anser sig ha någon verklig makt över tingens ordning.

De som ännu tror att politiker bara lovar och lovar har verkligen missuppfattat saker och ting. De ledande politikerna i de stora partierna lovar faktiskt nästan ingenting längre (utom att hålla budgeten). På sin höjd sätter de upp vaga mål om att saker och ting ska bli bättre om fyra år eller tio år. Det är nästan bara Sverigedemokraterna som lovar sina väljare någonting – och det gör de genom att brutalt strypa flyktingmottagningen och därmed få loss pengar till välfärden (för de väljare som kommit från socialdemokraterna) eller till försvaret (för de som kommer från moderaterna.) Men även SD håller fast vid samma i grunden borgerliga och marknadsliberala syn på ekonomin och partiet skaffar sig sina reformpengar genom avhumanisering.

SD har lyckats samla sympatisörer både från dem som är missnöjda med socialdemokratins tilltagande ointresse för att på allvar bekämpa arbetslöshet och satsa på välfärd – och från dem som är missnöjda med borgerligheten. Den före detta Alliansen fyra partier har blivit ideologiskt utbytbara. De står på ett enda ben: marknadstänkande. Men de stora partierna delar samma syn på vad som är möjligt i ekonomin och där säger de att nästan ingenting är möjligt. De har gått på denna märkliga myt om att politiken inte kan skapa jobb och glömt att det offentliga avlönar både sjuksköterskor och poliser. De tror att social trygghet är något som stör ekonomin, trots att den ger den styrka. Och så vidare.

Jag lyssnar till regnet. Det smäller mot plåttak och viskar i lövverken. Det försöker säga något till hela detta Europa som nu hemsöks av högerextrema rörelser. Denna högerextrema våg kommer att fortsätta tills den dag Sveriges och Europas politiker väljer bort den marknadsliberala åtstramningspolitiken. Jag tror att det är så enkelt. Och så svårt.

Plus: Fina höstbuketter med rosenskära, tagetes och solros lyser upp världen.

Minus: Det är dags för de borgerliga partierna att ta litet ansvar nu. Jag tror att fler och fler retar sig på dessa förlorare inte gör det.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro