ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Simon Sköld: Därför tror jag att du skulle gilla MMA

Simon Sköld · 24 Aug 2017
Uppdaterad 24 Aug 2017
Simon Sköld är ny kolumnist i Metro.

Simon Sköld är ny kolumnist i Metro. Foto: IBL/Siri Amram


Mitt namn är Simon Sköld och jag är en professionell MMA-fighter. Förutom att sporten är mitt jobb är det också min stora passion. Mitt mål med mina krönikor i Metro är att du som läser ska förstå varför jag känner så stark som jag gör och kanske vilja veta mer – och vem vet, tillslut kanske du är ett fan?

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag vet inte om du är bekant med MMA?

Jag har alltid älskat kampsport men det var först när jag var 21 år gammal som jag kom i kontakt med just MMA och sporten tog mig med storm. I dag tävlar jag professionellt inom organisationen Superior Challenge. 

Enkelt förklarat är Mixed Martial Art, som MMA står för, är en blandning av olika kampsporter som möts under ett och samma regelverk där vi tagit bort så många begränsningar som möjligt, men bibehållit utövarnas säkerhet.

Du får slå, sparka, knäa, kasta och brottas. Ronderna är ganska långa, tre gånger fem minuter med 90 sekunders vila emellan.

För dig som har sett MMA utövas men som säger att det ”inte ser ut som något annat än ett slagsmål” vill jag säga att du har missuppfattat allt.

Att orka ge hundra procent i alla ronder, under femton minuter, är en enorm fysisk påfrestning. Därför är det ett absolut krav att ha bra kondition i kombination med teknik och välplanerad strategi, vilket för mig är den ultimata utmaningen. Det är därför sporten passar mig så perfekt.

Jag ser det som ett fysiskt schackspel där varje drag kan vara avgörande.

En MMA-match är dessutom otroligt spännande att titta på eftersom vad som helst kan hända, vilket ögonblick som helst.

För mig är det något väldigt basalt som triggas när jag ska gå match. Både jag och min motståndare vet på förhand att bara en av oss lämnar buren som segrare.

Det som för mig gör det till en vacker sport är också den ömsesidiga respekten mellan atleterna direkt efter fajten. Jag har aldrig upplevt något liknande. Det är något speciellt med att ha delat en sådan upplevelse med en annan människa, det bildar ett band mellan fighters. Efter match finns det inget hat eller agg, bara erfarenhet.

Jag kan inte förklara det med ord. Det bara finns där.

Men MMA är inte som andra sporter.

Alla kan träna men alla kan inte tävla. För att tävla krävs väldigt mycket av utövaren. Det gäller att hänga med i utvecklingen. Dels en stor teknisk kunskap som hela tiden utvecklas tack vare en tillströmning av nya atleter och erfarenheter – spetskompetens från andra kampsporter och nya träningssätt för att bygga fysik och kondition.

Och utan mental förberedelse klarar du dig inte långt. Den press som vi fighters utsätts för, både i och utanför buren, är enorm. En stor del är alla psykningar och mental krigföringen som ständigt pågår för att få motståndaren ur balans och därmed ett övertag i matchen.

Har jag övertygat dig om sportens storhet ännu?

Bli inte förvånad om du den närmaste tiden kommer höra mycket mer om oss MMA-fighters.

Redan i helgen går till exempel Conor ”The Notorious” McGregor sin nästa match, allmänt känd som ”den största fighten genom tiderna”. Hans motståndare är nämligen den obesegrade boxaren Floyd ”Money” Mayweather.

McGregor är känd som den enda MMA-fightern att ha två UFC-bälten i olika viktklasser samtidigt (UFC är förresten MMA-sportens största tävlingsarrangör).

Men nu har han alla odds emot sig eftersom han utmanar världens bästa boxare – i boxning. En helt annan sport med helt andra regler.

Boxningsvärlden ser det som en missmatch med klar fördel till Floyd och MMA-världen håller hoppet uppe. Eftersom en vinst till Conor innebära ett förödande bakslag för Floyd som atlet, och boxning som sport.

Den 26 augusti möts dem och när det är match kan allt hända.

Och det är det som är tjusningen med oss fighters.

Simon Sköld, MMA-fighter

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro