ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Självrasistiska fan- bärare på blå linjen

Gurgîn Bakircioglu, Historiker och frilansjournalist · 10 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Två överparfymerade invandrartjejer med Canada Goose-jackor sitter med näsan i vädret mitt emot mig på blå linjen på väg till brorsan i Husby. I hemlighet pausar jag iPoden för att hänga med i deras konversation, slemmigt, jag vet. - Såg du importen som dreglade efter dig? Han satt två säten bort, fy fan så äckligt! Säger CGT1 (Canada Goose-tjej) samtidigt som hon raderar MMS-bilder.- Han med vita skor, Bagdadslipsen och kurdfrillan? Jag ryser! Svarar CGT2.Jag föddes i Uppsalas invandrartätaste område, Gottsunda. På den tiden var alla “importer”, det vill säga melonutflykter, second hand-shopping och ägare till två kylskåp (ett i köket och ett på balkongen). Vi levde på efterkrigsmentalitetens topp.

Det fanns inga klyftor mellan alla de anlända. I vår betongbyggnad delade alla samma story, vi var alla kurder. Skillnaden mellan oss var att vissa kom som politiska flyktingar, andra kom för att de tillhörde de politiska flyktingarnas kärnfamilj.Med tiden så förstod vi kids med 1980-talets flyktingkaraktär att vi var här för att stanna. Återvändarandan upphörde, vi började spela 8-bitars Nintendo, vi började på dagis där vi lärde oss svenska. Inga invandrare skrattade åt varandra på den tiden.Nu har en klyfta växt fram mellan de Sverigevana invandrarna, som själva anser sig vara moderna och före sin tid, och de nyanlända som anses äga en efterbliven mentalitet och en stil med utgånget datum. Nästan alla invandrare har någon gång fällt kommentaren ”import” som nu betraktas som en svordom. För att exemplifiera vad detta betyder utan en lång förklaring så säger man detta åt någon som påminner om den kazakiske och påstridige tv-reportern Borat.

Tillbaka till Canada Goose-tjejerna på blå linjen. De är inte stiftare till svordomen ”import”, de är bara två av många självrasistiska fanbärare.

Hör och häpna, din mamma och pappa har också en gång i tiden trampat lera i byn i en värld utan kollektivtrafik, infrastruktur och förmodligen under svåra ekonomiska eller politiska förhållanden. De kanske har blivit förföljda för sina åsikter eller utsatta för tortyr. Under dessa omständigheter så hann de inte utveckla sig till en sådan modern individ som just du anser dig vara, du som använder dig av ”import”-uttrycket.+ Den internationella känslan av Radiokorrespondenterna i P1.– Finanskrisen som slagit sig in i ordlistan. It's here to stay, baby!

klar

Artikellänk är kopierad

Gurgîn Bakircioglu, Historiker och frilansjournalist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro