ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ska man gripa alla faddrar i Sverige nu?

Nabila Abdul Fattah · 18 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Äntligen förra veckan släpptes de sista två av fyra svenskar med somaliskt ursprung för att de sysslat med välgörenhet. Just det. Välgörenhet som vi i Sverige är så himla bra på och är så himla stolta över att vi är så himla bra på.Men pengarna till behövande i Somalia skickades inte enligt ”svenskt” sätt. De har sina egna överföringssystem vilket är mycket billigare och pengarna kommer fram till de behövande på bara en kvart. Och man vet att varenda krona går exakt dit den behövs. Allt på ett lagligt sätt såklart.

Pengarna går till familj, vänner, grannar och hjälporganisationer som alla kämpar för att bygga upp ett svårt sargat land. Men vem bryr sig om det år 2008 är prio nummer ett är att gripa terrorister? Inte SÄPO i alla fall!

Enligt dem så skickades pengarna till en somalisk organisation som heter Al-Shabaab, som betyder ”ungdomarna”, och som enligt somalier som känner till organisationen bättre än någon annan kan jämföras med svenska politiska ungdomsorganisationer, typ SSU eller MUF.

Terroristigt namn, va? En annan sak som kan påpekas är också att denna organisation terroriststämplades inte förrän några dagar efter att dessa gripanden skedde tidigare i år. Om det nu var en sån hemsk terrororganisation varför fick de inte stämpeln innan? Och varför stämplas den bara av USA och inte EU och FN?

Enligt de flesta somalier så sysslar Al-shabaab med samma verksamhet som vilken annan frihetsorganisation i ett invaderat land skulle göra. Strider? Javisst! För sitt lands frihet, inom landets gränser.

Nåväl, dessa pengar som svensk-somalierna sände skickades inte till denna organisation men det vet inte SÄPO eftersom pengarna man skickar via deras system inte går att spåra vilket gör att man automatiskt utgår ifrån att de skickas för att finansiera terrorism.

Det enda självklara alternativet!

Varför var det så skumt att pengar överfördes ifrån ett rikt land till ett fattigt land? Ska man gripa alla faddrar i Sverige nu också för att de barnen man är fadder till kommer ifrån samma land som en terrorist?

Att maskerade män med dragna vapen ska storma en lägenhet för att en människa sysslat med bistånd är konstigt. Att förstöra en människas liv genom att gripa han utan några som helst bevis är konstigare. Att detta ska hända i ett demokratiskt och fritt Sverige som vi flydde till för att vi älskade, och längtade efter just detta är konstigast.

Hemlandet behöver hjälp. Och istället för att uppmuntra dessa människor som hjälper varandra så anklagar man de för att vara terrorister.  + Amir Sulaiman på Clandestinofestivalen

– Att jag missade nästan halva showen för att jag var på möte.

klar

Artikellänk är kopierad

Nabila Abdul Fattah
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro