ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Skamligt att myndigheter i förorten läggs ner på löpande band

Tanvir Mansur · 29 Jan 2016
Uppdaterad 29 Jan 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Om regeringen skulle mena allvar med att stoppa segregationen, då skulle deras myndigheter inte flytta härifrån.

Jag minns att jag som barn alltid försökte uttala ordet på skylten. “Förs-äk-rings-kass-an”. Deras servicekontor låg på övervåningen i Hallunda centrum. Där inne fanns också Skatteverket och Pensionsmyndigheten. För den som är arbetslös, sjuk eller pensionär i Botkyrka är de här kontoren ett oerhört viktigt stöd. För att komma dit måste man passera köpcentrets alla restauranger, banker och även Arbetsförmedlingen. Men nu kom det väntade beskedet. Servicekontoret ska flytta. Det finns många berättelser om hur välfärd och service flyttar ifrån glesbygder och miljonprogramsområden. Det här är en sån historia.

► LÄS MER: Tanvir Mansur: "Hur länge ska vi kallas invandrare?"

Försäkringskassans kontor har i snitt 1 650 besök i veckan. Trots det vill de flytta till Liljeholmen, närmare innerstan. De skyller på lokalbrist. Ebba Östlin (S) är kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka och har hittat bättre lokaler. Hon är kritisk till att Försäkringskassan ändå väljer att flytta, berättar hon för tidningen Södra Sidan:

– Jag är chockad. Det här är ett beslut som ytterligare utarmar förorten. Det är ju många boende här som verkligen behöver den här servicen. Personer med svenska som modersmål kan behöva hjälp med att förstå blanketter, tänk då hur det är om man just kommit hit.

I höstas kom ett annat besked. Arbetsförmedlingens kontor flyttar också ut från Hallunda. Deras olika kontor i södra Stockholm slås ihop till en enda stor enhet i Kungens kurva. Det är alltså statens myndigheter som väljer att avskärma sig från de medborgare som behöver dem mest. Försäkringskassans besökare kommer från flera delar av södra Stockholm. Ju längre bort kontoren befinner sig från invånarna, desto svårare blir det för medborgarna att få stöd till ett hållbart liv.

Det kan vara svårt att som stockholmare förklara det här fenomenet för de som inte bor här. Men många människor kan vara väldigt isolerade i sin ort. Månadskortet för buss och tunnelbana kostar så mycket att en del inte har råd med det. Eller så har de ett gemensamt kort i familjen. Närheten till service blir då ännu viktigare för dem. Trots det vägrar de här myndigheterna stanna kvar. Staten bygger en hinderbana för arbetslösa och sjukskrivna medborgare. Segregationen skapas nu av staten.

► LÄS MER: Tanvir Mansur: "Löfven – det går att be om ursäkt och backa från dåliga beslut"

Servicekontoren existerar för att vara där medborgarna är. Fundera på det här: Hur många som bor i Stockholms innerstad har ens besökt ett servicekontor? Hur många av dem har behov av det? Jämför den siffran med antalet människor i ytterstadsområden som lider av fattigdom, arbetslöshet och långtidssjukskrivning. Det borde vara en självklarhet att de här kontoren ska vara kvar i förorterna.

Regeringen måste sätta stopp för den här utvecklingen. Allt annat vore skamligt.

+ Norsborg Unga Aktiva organiserar människor i Hallunda och Norsborg för gemenskap och trygghet för unga. Shoutout till dem. De är inte Botkyrkas framtid, de är nuet.

- Utarmningen av välfärd och service sker både i glesbygden och i förorterna. Därför borde vi slå ihop våra krafter mot den här utvecklingen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro