ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Skammen är som en fotboja

Hillevi Wahl · 7 Apr 2015
Uppdaterad 7 Apr 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Låt inte den dåliga dagen definiera dig! Orden kommer från Biggest loser-coachen Sabine Dufberg. Citatet är så briljant så jag vill måla det med stora bokstäver över vardagsrumsväggen. När jag föreläser brukar jag säga att alla har sin skit, och om alla gick omkring med sina liv i genomskinliga plastpåsar så skulle ingen vilja byta. Nu är jag beredd att byta ut ordet skit mot skam. Inte minst sedan jag läst Brené Browns nya bok ”Våga vara operfekt!” (Libris). Brené Brown är forskaren som försökte bli perfekt, som blev forskare just för att slippa den okontrollerbara sårbarheten. Men Brené insåg genom sin forskning att vägen till sann lycka och bra relationer handlar om att släppa taget - och våga vara just operfekt. 

”Alla känner skam”, säger hon. Det kan vara för sin övervikt, missbruk, medberoende, eller psykiska ohälsa – men också till synes små saker som att inte kunna säga ifrån i en obekväm situation. I senaste numret av Modern Psykologi läser jag mer om skam. Författaren Susanna Alakoski säger att skam är som en fotboja. Den tynger ner varenda steg man tar. Skammen är ett tillstånd som kuvar. Exakt det tänker jag när jag ser finalen av Biggest loser. När deltagarna först kom in på slottet var det fjorton människor som pratade om självhat och känsla av värdelöshet.

Långsamt, samtidigt som deltagarna tränar och börjar känna tillit, så släpper något. Nu får vi höra om sexuella övergrepp, misshandel, om en mamma som bara stack och lämnade en liten pojke med mycket frågor. Alla har sin egen berättelse om var skammen tog fäste och tyngde ner. ”För varje kilo som försvinner så känns det som min själ rensas”, sa Karin Svärd som blev en av mina personliga favoriter. Skammen släpper och lossnar när de får känna att de inte är ensamma, och, inte minst, när de börjar använda sina fantastiska kroppar och hjärnor till att leka.

Just leken är en nyckel till vägen ut ur skam, menar Brené Brown: ”Lek är lika grundläggande som vila för att vi ska fungera och må bra. Motsatsen till lek är depression”.

Själv har jag ett ganska lekfullt förhållande till skam numera. När de där dåliga dagarna kommer brukar jag bli lite nyfiket glad: ”Oj, nu känner jag skam. Så intressant! Det här är bra research!” Så låt inte skammen definiera dig. Ta av dig fotbojan och spring ut och lek! 

+ Bli smartare. Modern Psykologi är kanske Sveriges bästa tidskrift just nu. Man blir lite klokare varje för varje nummer. Köp och läs!

- Maxad gubbrock: En kvinna och åttiotre män. Det är artistutbudet inför Sommarrock i Svedala, enligt Helsingborgs Dagblad. Rekord i könskvotering!

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro