ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Skåningarna är vårt största inhemska hot

Viktor Barth-Kron · 27 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sjöbo, Landskrona och Vellinge. Tre orter som sinsemellan är väldigt olika, men med två saker gemensamt: 1) de har blivit synonyma med främlingsfientlighet, och 2) de ligger alla i Skåne. En slump? Nej, det verkar inte så. Hade Skåne fått bestämma hade Sverigedemokraterna satt sig i riksdagen med god marginal redan i valet 2006 – man fick totalt 5,76 procent, långt över rikssnittet på 2,9 procent. Det är ingen vågad gissning att man lär hämta sina flesta röster här även 2010. Däremot är det svårt att se några uppenbara skäl till varför skåningar skulle vara mer benägna att rösta brunt än andra. Landskapet går förhållandevis bra ekonomiskt och har stort utbyte med andra länder. Det finns sociala problem med rötter i misslyckad integrationspolitik, men inte stort mer än i andra liknande regioner. Låt oss jämföra med Norrland. Denna ofta eftersatta glesbygd, gärna mobbad som ”inskränkt” och med traditionellt agg mot centralmakten i Stockholm, borde väl vara perfekta jaktmarker för ett nationalistiskt missnöjesparti? Nä. Inte alls, faktiskt. Norrlänningarna kanske inte gillar ”Fjollträsk”, men futtiga 1,88 procent i valet 2006 visar att de inte gillar SD heller. Eftersom vi inte hittar några logiska skäl får vi kalla Skånes främlingsfientlighet för en Kulturfråga. Det skulle SD ha gjort. Värderingarna hos många sydsvenskar går helt enkelt på tvärs mot hur majoriteten i landet ställer sig till ämnen som hjälp till krigsoffer, religiös tolerans och andra viktiga frågor i en modern demokrati. Eftersom frågorna inte bara är viktiga, utan ofta helt avgörande för vilken typ av samhälle Sverige ska vara, blir det här ett problem som på sikt kan sätta nationens väl och harmoni i fara. Som SD skulle sagt. Så kan vi naturligtvis inte ha det. Konflikten måste lösas. För enkelhets skull tar vi hjälp av SD:s metoder även här. Eftersom främlingsfientliga infödingar har ställt till betydligt mer elände i Europas historia än muslimer, judar, romer och vanliga norrlänningar tillsammans är lösningen lika enkel som självklar: Skåne, anpassa er eller stick.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Barth-Kron
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro