ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Skänk inte bort all din makt

Jonas Hållén · 29 Apr 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Låg lön, extremt mycket övertid, ingen övertidsersättning eller ob-ersättning. Förare som avskedas utan uppsägning. Så ser läget ut bland dem som kör Box Deliverys budbilar i Stockholm. Den som klagar riskerar att bli utan jobb. LO-tidningen berättade nyligen om en av förarna som arbetade 13 timmar om dagen sju dagar i veckan för 20 000 kronor i månaden. Enligt Transport borde han ha tjänat 50 000 kronor – plus ob-ersättning. För att hålla lönerna nere får förarna bara en viss procent av vad de har kört in åt arbetsgivaren. Box Delivery gör det ännu bekvämare för sig genom att låta företagets bilar köras av personal som är anställda hos entreprenörer. Därmed slipper företaget ta direkt ansvar för de dåliga arbetsvillkoren. Tyvärr är inte Box Delivery något undantag på den svenska arbetsmarknaden. Folk som kör taxi, städar, arbetar på byggen och restauranger kan berätta om liknande villkor. Även inom mer  välputsade branscher som media, mode och reklam utnyttjas de anställda till bristningsgränsen. Allra vanligast är det att företagen utnyttjar ungdomar, som vill in på arbetsmarknaden.Två av Box Deliverys unga förare intervjuas anonymt i LO-tidningen. De berättar att ingen vågar protestera. Blir det för besvärligt slutar folk. Det finns inga fackliga ombud bland förarna. Det är synd. De skulle kunna säga ifrån, säger en av männen. De senaste tio åren har det varit många skandaler med fackligt förtroendevalda som delat ut stora avgångsvederlag till varandra och ordnat fina lägenheter på medlemmarnas bekostnad. Det är lätt att tappa förtroendet för organisationer som företräds av sådana människor, i synnerhet när man själv kämpar för att hålla näsan över existensminimum.För ett tag sedan rapporterade Dagens Nyheter att en majoritet av det svenska folket säger ja till centerns förslag att slopa anställningstryggheten för unga i två år. Allra störst var stödet bland de unga själva. I åldersgruppen 16–29 år ansåg två av tre tillfrågade att centerns förslag var bra. Jag känner flera unga arbetslösa som säger: ”Vad är det för mening med att kämpa för en trygghet som vi själva inte får ta del av?” De vill ”riva hela skiten” (anställningsskyddet och facket) och ta sig in i det reservat som kallas arbetsmarknad och som i dag domineras av vit medelålders medelklass. Jag förstår dem. Men exemplet Box Delivery manar till eftertanke. Det spelar ingen roll om man heter Ali, Gunnar, Lena eller Leila; starka lokala facklubbar är det bästa skyddet mot arbetsgivare som Box Delivery. Men det jag hör när jag pratar med lokala ombudsmän och förtroendevalda gör mig djupt bekymrad. De många modiga människor som sliter hårt för sina kamraters rättigheter på arbetsplatserna är i dag hårt pressade av företagen. Jag har inget emot förändring och rationalisering – men jag vill inte ha tillbaka en gammaldags arbetsmarknad där anställda står och bockar och bugar för Patron. Så skänk inte bort all makt till arbetsgivarna. Stöd dit lokala fackliga ombud!

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Hållén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro