ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Skär ni mer i förlossningsvården så ställer vi kvinnor till ett jävla liv

Cissi Wallin · 20 Okt 2015
Uppdaterad 12 Dec 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Inför att jag skulle föda barn för snart ett år sen så grämde jag mig. Kände mig orolig och stressad. Inte, som man kan tro för själva processen att få ut ett barn. Nä, det visste jag skulle gå på ett eller annat vis. Det jag sov dåligt över var svensk mödravård. Kaoset på många BB-avdelningar. Nedskärningar och pressade budgetar som i slutändan drabbar kvinnor. Som så mycket annat. Vi kvinnor ska deprimerande ofta betala med såväl våra kroppar som vårt mående i stort.

► LÄS MER: Nekad förlossning i sex städer

En hyfsat färsk enkät från Mittuniversitetet visar att så många som var tredje svensk barnmorska visar tecken på utbrändhet, och en lika stor andel överväger att lämna yrket. Forskaren Ingegerd Hildingsson säger bland annat såhär om läget: ”För barnmorskorna på landets förlossningsavdelningar innebär det att de ofta får ta ansvar för flera förlossningar samtidigt, vilket är stressande såväl för barnmorska som för föräldrar, som blir otrygga av att lämnas ensamma.”

Nu kommer ännu ett bakslag mot födande – populära ”Södra BB” vid Södersjukhuset i Stockholm riskerar att skrotas. Samtidigt läser jag om andra BB:n som stängs runtom i landet. Kvinnokliniken i Uddevalla där jag föddes är sedan länge igenbommad. Nu tvingas i stället familjer i norra Bohuslän åka till Norge (!) för att få ut barn till världen. Rimligt? Nej.

Politiska floskler om valfrihet betyder ju ingenting, inte ett skit när valfriheten och tryggheten i att ha flera säkra och nära vårdval inte existerar i realiteten. Jag drog mig länge för att föda i Sverige, vi hade även möjligheten att föda i USA, eftersom ”välfärdslandet” Sverige tampas med en alarmerande BB-kris. När det ändå, av familjeskäl, blev Sverige blev vi tack och lov väl omhändertagna på BB Stockholm. Men det krävdes att jag gjorde gedigen research, kontaktade olika sjukhus och var den där besvärliga patienten med många frågor. Alla orkar inte det, vilket är helt förståeligt. Men alla ska ha samma rätt till en trygg och säker förlossningsvård! Med verklig valfrihet.

Om ett BB är poppis, som till exempel Södra BB i Stockholm – låt det vara kvar! Låt födande kvinnor ha rätten och välfärdslyxen i att kunna föda precis var och hur de vill. Vill gärna se diverse lallande landstingspolitiker i ögonen och fråga hur hen hade velat uppleva att leverera barn till världen. Om det är en våt dröm att föda i en korridor, eller att hänvisas till andra sidan stan, kanske rentav en annan stad mitt i brinnande värkar?

► LÄS MER: Barnmorskor ersätts med sjuksköterskor på Karolinska

Nu är jag trött på det här. Tumma inte en förbannad millimeter till på svensk förlossningsvård! Våga inte ens, kära ansvariga. För snart får ni en lavin av heligt förbannade medborgare efter er som ställer till ett jävla liv. Och man kan inte lappa och laga hur länge som helst. Till slut måste man gå till kärnan av problemet och göra rätt på riktigt.

+ ”Barnmorskeuppropet”. Stöd, peppa och uppmärksamma krigisk vårdpersonal som tröttnat!

– Politiker som bara snackar och skyller på varann. Sluta jiddra, börja trolla.

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro