ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Skärp er och börja lyssna, föräldrar

Hillevi Wahl · 27 Jan 2015
Uppdaterad 6 Feb 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Vissa jobbiga böcker blir man helt lycklig av. Som Karl Eders bok "De sju vuxensynderna"  (Natur & Kultur). I dag tycks vi tro att det värsta man kan göra mot sina barn är att mörda dem med snabbmakaroner. Det är naturligtvis helt befängt. De värsta dödssynderna handlar om mycket värre saker. Karl Eder har listat de sju viktigaste:

1. Att inte ta barn på allvar. Att inte lyssna. Att fäkta bort något barnen gör eller säger med ett lätt nonchalant ”det går över” (oftast pappor). Eller bara tycka att det är helt blown out of proportions. Det må så vara. Men för barnet är det exakt den känslan som hen går och bär på hela tiden. Lyssna. Tjafsa inte emot! Säg: Jag förstår. Jag tror att vi kan lösa detta tillsammans.

2. Att utgå ifrån ett vuxet perspektiv. Barn är inte vuxna. De har inte vår erfarenhet. Alla kriser är nya. Respektera den känslan. Och dina barn är inte du! Vad du kände eller tänkte när du var barn är helt irrelevant. Vi har i dag så fullt upp med våra egna vuxenkriser att vi har svårt att se ur barnens perspektiv.

3. Att värdera beteenden. Många har sina barn som statushöjare i dag. Därför värderar vi allt de gör. Att läsa böcker är exempelvis finare än att spela dataspel. Varför? Vi får höra att barn ”jävlas”, att de är elaka och beräknande. Detta är en stor fet varningslampa om att föräldrarna har svårt att relatera till barn.

4. Att generalisera i stället för att individualisera. Alla barn behöver utgå ifrån sina egna förutsättningar. Alla. Jämför dem inte med varandra!

5. Att över- och underdriva barns svårigheter. En del traumatiserade barn behöver och vill ha hjälp. Andra inte. Återigen – lyssna och respektera. Vill de ha hjälp med något helt annat, som lugn och ro i klassen, fixa det!

6. Att oroa sig för att barn ska oroa sig (oftast mammor). Sluuuta! Bara lägg av.

7. Att vara inkonsekvent . Var tydlig! Lyssna in, förstå – straffa för guds skull inte, det skapar bara mer aggressivitet – och sedan: Var konsekvent. Barnen måste se att ni föräldrar håller en rak linje. Att ni lever som ni lär. Ljug inte om ni inte vill att barn ska ljuga, bara för att nämna en grej. Vi har alla begått dessa dödssynder. Jag också. Men kan vi inte bara skärpa oss – och börja lyssna? Tack.

+ Stör mig inte, jag läser! Äntligen är John Greens nya ungdomsroman om underbarnet Colin Singleton här: Katherineteorin ! Läsgodis på hög nivå.

-  Semmelkaos . Wrapsemlor och varmkorvsemlor , varför ska man krångla till allting? En vanlig hetvägg duger gott. 

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro