ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Skippa moralismen – skrota sexköpslagen

Lisa Magnusson · 3 Feb 2015
Uppdaterad 6 Feb 2015

klar

Artikellänk är kopierad

I januari 1999 trädde den svenska sexköpslagen i kraft. Den innebär att det är tillåtet att sälja sex, men förbjudet att köpa. Tanken var att sända en signal – som politiker alltid kallar det när de vill uppfostra folk – om att det är fel att byta till sig sex mot pengar, men att de som tillhandahåller sådana tjänster inte har någon som helst skuld i detta.  Sexarbetare skulle istället erbjudas speciella stödinsatser , hette det.

Makthavarna har varit så stolta över den här lagen, skrävlat om hur lyckad den är, jobbat hårt för att sälja in den i fler länder. Senast för några dagar sedan föreslog justitieminister Morgan Johansson även i ett pressmeddelande att man borde se till att lagen alltid gäller alla svenskar, oavsett var i världen de befinner sig. Han vill sända en ännu tydligare signal, med andra ord.

Man kan fråga sig i vilken verklighet han egentligen lever. I början av den här veckan, sexton år efter att sexköpslagen började gälla, kom en ny forskningsrapport. Den är gjord av Charlotta Holmström , doktor i sociologi och universitetslektor vid Malmö högskola, på uppdrag av Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU . Hennes slutsats är att lagen gjort sexarbetarna ännu mer utsatta än tidigare, i relation till både kunder och myndigheter. I en intervju i DN säger hon att hon är ”förvånad över att ingen undersökt hur personer som säljer sex säger att de påverkats av lagen”.

Svaret på detta är att man struntar i vad sexarbetarna tycker och vill. I en kartläggning som Socialstyrelsen genomförde 2012 uppgav samtliga intervjuade sexarbetare att de kände sig överkörda, missuppfattade och ibland även trakasserade av myndigheterna. Den statliga utredningen Förbud mot köp av sexuell tjänst. En utvärdering kom fram till samma sak, men säger att dessa ”negativa effekter av förbudet närmast [måste] betraktas som positiva sett utifrån perspektivet att syftet med lagen är att bekämpa prostitutionen” . Detta är så dumt att man baxnar .

Myndigheternas fientlighet drabbar givetvis även de sexarbetare som verkligen skulle behöva stöd. I undersökningen En annan horisont, som skrevs med bidrag från Folkhälsomyndigheten , uppgav sju av nio sexarbetare som anmält någon form av våld från en kund att polisens bemötande varit så uselt att de inte skulle anmäla liknande brott igen. Bara en enda av alla de 124 intervjuade trodde att samhället skulle kunna hjälpa den som vill sluta sälja sex.

Sexarbetare är en utsatt grupp. Det är hög tid att myndigheterna kommer över sitt moralistiska förakt och äckel inför dem, och slutar propagera för bevarandet av en lag som inte varit till någon hjälp annat än för deras egna strålkastarlystna egon . 

+ På Facebooksidan Humans of New York får man ta del av avskalade livsöden och fina foton. Och nu har sidan startat en insamling för skolstipendium riktat till fattiga barn! Det är fint, rörande och ger en hoppet om mänskligheten åter. Precis vad man behöver ibland. 

- Semmelwraps? Skärp er.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro