ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Skitbusarna belönas med mängdrabatt

Stefan Wahlberg · 8 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Om du som läser den här kolumnen är en vanlig, hygglig skattebetalare som till äventyrs råkar åka fast för fortkörning eller ertappas med en flaska whisky för mycket i tullen kan du vara säker på en sak: de rättsvårdande myndigheterna kommer att jaga livet ur dig tills du har lagförts, straffats och betalat dyrt för ditt brott. Efter att ha avverkat bruna fönsterkuvert med delgivning och hot om indrivning kommer du att vara både uppläxad och många tusenlappar fattigare. Ungefär som när det gäller parkeringsböter eller restskatt.

Om du däremot är en skitbuse, en yrkeskriminell typ som gör livet surt för oss andra, så har du redan lärt dig att du kan åka fast för en ohygglig massa brott som du aldrig kommer att åtalas för – trots att det finns tillräckliga bevis. Förra året beslutade svenska åklagare att lägga ner 19 397 brottsutredningar med hänvisning till så kallad förundersökningsbegränsning. Denna innebär att återfallsförbrytare slipper åtal för en stor del av de brott som de bevisligen har begått. Orsaken till denna princip är enkel:

Eftersom de svenska domstolarna är så generösa med att ge sina notoriska storkunder mängdrabatt på straffet kan det lika väl ske redan före åtal. På så sätt kan åklagarna spara utredningsresurser, och i en färsk utredning från riksåklagaren föreslås att principen ska användas i ännu större omfattning.Vad är det då för brott som den vanlige skattebetalaren skulle åka dit för men som den yrkeskriminelle klarar sig undan från? Ja, mest är det just sådana brott som skitbusar brukar begå; 4 747 stöldbrott, 839 fall av misshandel, 514 rattfyllerier och ett närmast oräkneligt antal narkotikabrott och vanliga trafikbrott. Men här finns även till exempel åtta väpnade rån, sex våldtäkter och till och med ett mordförsök!

Som Metro kunde avslöja redan förra veckan är åklagarna som mest generösa med denna mängdrabatt när det gäller narkotikabrott. Fyra av tio nedlagda knarkutredningar skulle ha lett till åtal om det inte vore för denna princip. Sådana siffror drar onekligen ett löjets skimmer över kriminalpolitiska floskler som ”nolltollerans mot knarket”.

Men om nu beslutet om mängdrabatt har flyttats ett steg bakåt i rättskedjan så undrar man när den ska flyttas ytterligare ett steg – till polisen. Kanske borde man låta konstaplarna vara generösa med rabattkuponger till de mest notoriska skitbusarna redan innan dessa grips. På så sätt skulle ju rättsväsendet få loss mer resurser som kunde sättas in där straffen både avskräcker och verkställs till hundra procent; mot oss vanliga skattebetalare.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro