ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Skolbarnen var kopplade som hundar

Göran Greider · 31 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hon springer mot friheten och jag får hålla i allt vad jag orkar tills vi äntligen är framme i skogsbrynet och jag kan släppa henne. Jag är ute med vår hund ˆ som ännu är valp ˆ och gläds med henne över hennes frihet när hon plötsligt står där utan koppel: Hon ser sig omkring, kastar sig sedan in i ett snår, eller rusar fram till åkerkanten för att dofta på sensommarsäden. De stora öronen fladdrar. När kopplet försvann blev hon liksom sig själv.Jodå, fast jag är nybliven hundägare vet jag att hundar måste uppfostras, genom regler och åter regler. Men framförallt ändå genom att matte, husse och lillmatte visar henne så mycket kärlek som möjligt. Jag traskar på skogsstigen under susande aspar men det jag tänker på är faktiskt Jan Björklund, skolministern. Var finns den fria skog där han skulle kunna tänka sig att släppa eleverna? Ingenstans, tror jag. Under alla de år han rackat ner på skolan har jag aldrig hört den mannen uttrycka någon som helst glädje över vad frihet gör med människor, ja vad de där situationerna då nyfikenheten får spela fritt gör med en tänkande liten varelse. Han har bedrivit sitt korståg mot "flumskolan" och anfört färden tillbaka till den gamla pluggskolan.Själv har jag aldrig förstått detta gnäll över skolan. Okay, det finns massor av problem i skolan: bristen på resurser som gör att klasserna blir för stora eller friskoleexplosion som nu segregerar samhället. Ändå är det något konstigt med denna längtan tillbaka till femtiotalets strängare atmosfär. Varför har så många glömt bort att den gamla skolan skapade generation efter generation av vuxna som var livrädda för att sjunga, livrädda för att skriva och livrädda för att göra fel i största allmänhet? I hundrafemtio år var skolbarnen ständigt kopplade, som hundar. När jag tänker på all den nyfikenhet och frimodighet som den gamla stränga skolan bokstavligt dödade blir jag alldeles matt.I förra veckan inträffade det i varje fall till sist ˆ radions P1 visade i en uppmärksammad granskning att Björklund under sitt korståg använt sig av statistiska fakta på ett ytterst vilseledande sätt. Svenska elever är i topp i många avseenden. Både lärare och elever kan sträcka på sig. Den som fuskade var Jan Björklund.Jag har stannat till på stigen. Var är hon, lilla Stina? Så kommer hon farande mellan trädstammarna i ett enda stort glädjesprång och jag tror att hennes frihet till och med skulle kunna få en skolminister att känna något nytt inom sig. 

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro