ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Skolvärlden är ett gungfly

Göran Greider · 12 Aug 2013
Uppdaterad 12 Aug 2013

klar

Artikellänk är kopierad

GÖRAN GREIDER När man var barn kom den första skoldagen efter sommarlovet som en larmande chock: Nyss hade man under det ändlösa sommarlovet lekt med några få kompisar och nu var det som att gå in i en vägg av röster och täta relationer.

Det var nervöst, men också vidunderligt välbekant: Skolan var en värld som alltid självklart fanns där och tanken att en skola skulle kunna försvinna helt plötsligt fanns varken i elevernas eller föräldrarnas föreställningsvärld.

I dag är skolvärlden ett gungfly. I våras fick ett stort antal elever plötsligt veta att deras skolor läggs ner när ägarna till John Bauerskolorna inte längre ville skjuta till pengar. En del elever meddelades per mail. Konkursen för JB Education visade sedan att skulderna var enorma.

De som får sopa upp efter detta marknadsmisslyckande är kommunerna, som självklart måste erbjuda nya utbildningsplatser för elever som inte rymdes i riskkapitalistens budget, och staten, som får stå för lönegarantier. Men oron sprider sig. Att tvingas byta skola leder, enligt forskningen, ofta till en svårare situation för eleverna och sämre resultat. Ett helt nätverk av vänskaper och band med lärare kring den enskilde eleven är plötsligt borta.

Den svenska skolan har blivit ett experiment i marknadsekonomi. Kungliga vetenskapsakademin menade i en rapport ganska nyligen att det svenska, marknadsdrivna skolsystemet är extremt – i världen. Inte ens Margaret Thatcher vågade drömma om en sådan marknadifiering av skolan som Sverige genomfört. Och folk har verkligen börjat reagera. Den stora årliga opinionsmätningen från SOM-institutet i Göteborg släppte i våras en opinionsbomb när det visade sig att kritiken mot vinstdrivande skolföretag återfinns långt in i de borgerliga väljarskarorna. Skola förknippas av många föräldrar med ångest – har deras barn valt rätt? Med all sannolikhet har vi kanske tio långa år framför oss då hela detta marknadsexperiment kommer att avvecklas och skolminister Jan Björklund, experimentledaren, framstår alltmer som en ganska stukad politiker. Efter JB Educations konkurs har han meddelat att prövningen av skolföretagens långsiktighet måste bli starkare och jag tänkte när jag hörde det: Hade någon förslagit det för ett år sedan hade han avfärdat det som vänstertrams.

Jag noterar att ordet valfrihet inte är vad det har varit och förknippas med problem efter problem – segregation, sämre skolresultat, allmän otrygghet. När anhängarna av friskolor och vinstdrivande skolföretag numera uttalar ordet valfrihet hör man att också de känner den allt starkare bismaken av problem i munnen.

Den stora frågan framöver är följande: Kommer politikerna att hinna avbryta detta vansinniga skolexperiment innan det är försent?

Mina solrosor är två meter höga. De är som människor. Rätt vad det är säger de något.

– Den statliga etikprövningsnämnden ordnar på en intern fest drinkduell för 9 500 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro