ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Skrota alla larviga söka jobb-kurser

Hillevi Wahl · 6 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ett av människans största behov, efter mat och tak över huvudet, tror jag är att tagas i bruk, att vara behövd, säger prästen Olle Carlsson.

Vi pratar om det förfärliga i att så många kommer att förlora jobben de två närmaste åren, 145 000 enligt Arbetsförmedlingen.

Olle Carlssons kyrka, Allhelgonakyrkan på Söder i Stockholm, är alltid öppen, det är alltid något som pågår. Morgonandakt, luncher, qigong, AA-möten, musikyoga, – när jag är där sitter Toni Holgersson och Irma Schultz och övar in en duett. En second handbutik är öppen och någon bjuder på kaffe. På väggen till Olle Carlssons kontor hänger långa listor med frivilliga, de är flera hundra.

Människorna som håller kyrkan levande är många gånger sådana som har hamnat lite utanför, som är på väg tillbaka genom arbetsträning. Här får de känna att någon väntar på dem, just dem, att de fyller en funktion, att de är behövda. Och de får tillbaka livsglädjen.

”Det är fantastiskt att se, även om det är som att försöka ösa ur Östersjön med en liten sked”, säger Olle Carlsson.

På väg från kyrkan lyssnar jag återigen på P1-dokumentären ”Sparkad”. Den handlar om 52-åriga Anneli som fick sparken från Ericsson för sju år sedan. De sju åren har varit en smärre helvetesresa in i utsattheten och resignationen. Inte minst när hon tvingats gå söka-jobb-kurser eller som det numera heter: outplacementkurs.

”Då var det dags för individuell coachning igen då.  Känner du dig klar med din kompetensinventering? Och viljan är du klar med? Brainstormingen, att hitta alternativa karriärvägar? Hur har du tänkt approacha de nya alternativen? ”Det är som en dålig Lorrysketch. På slutet får vi höra hur en ung tjej recenserar de arbetslösas jobbsökarbrev. Hon låter som om hon tränar hundar. ”Ja, här fick du verkligen fram dina goda egenskaper, jättebra!”

På slutet ger hon dem en applåd. Det känns ungefär lika pinsamt som när Friggebo ville hålla handen och sjunga We shall overcome.

Dessa larviga kurser är ett förödande slöseri med resurser. Både mänskligt och ekonomiskt. Använd pengarna till att skapa nya jobb i stället. Eller starta-eget-bidrag. Och gör Olle Carlsson till arbetsmarknadsminister.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro