ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Skrota svindyr minimalism

Hanna E Lindberg · 4 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Bläddrar i ett inredningsmagasin. Paret i ett av reportagen har nyss köpt sitt drömhus. En enkel trävilla utanför stan, möblerad i vitt. Vitmålade trägolv, vit soffa och en stor vit fårfäll. 50-talsköket byttes ut mot ett högblankt från Boffi, med bänkskivor i massiv laminat och stor spisfläkt.

Stolt berättar de om hur de skalat bort för en hel förmögenhet. Allt onödigt har åkt ner i källaren.

”Vi vill ha det enkelt hemma”, säger de. ”Avskalat”. Jag blir fundersam.

Hur enkelt är det med golv som kräver petnoga putsning? Eller köksluckor utan knoppar? Eller en diskbänk som man inte kan röra för då ser den genast sunkig ut? Inte enkelt alls.

Jag har aldrig fattat den avskalade trenden. Jag vill lägga till.

Väggbonader, glasprydnader och vilda växter. Få in fler köksskåp och bygga fler väggar att hänga saker på. Montera greppvänliga beslag så att man slipper lirka upp luckorna. 

Jag gallrar bort stela finkuddar i soffan, till förmån för mjuka med blommiga örngott från 70-talet. Min man Staffan är inne på samma linje. Nåja, nästan i alla fall. Nu när vi äntligen kommit i ordning hemma packar jag upp mitt bästa inredningsfynd någonsin: En meterhög porslinspapegoja på stubbe.

Ställer skulpturen på bästa platsen i vardagsrummet, bänken bredvid tjock-tv:n. Under ett stort färgsprakande neonkollage, som varenda rejvare skulle gett en arm för.

Staffan får syn på fågeln och ser plötsligt besvärad ut.

”Less is more”, utbrister han.

”More is more”, säger jag.Paret i inredningsreportaget fortsätter prata om rena ytor: ”Vi rev tre väggar för att få det ljust och luftigt”.

Jag kommer att tänka på en kompis som gjorde samma sak. Han slet ut allt utom badrumsväggarna. Där satte han in frostat betongglas. ”Ljuset måste få flöda fritt”, förklarade han upphetsat när vi hälsade på.  

Att jag gick och höll mig till vi kom hem behöver jag knappast säga. Det är dags att skrota minimalismen och ersätta den med något helt nytt. Vad sägs om maximalism?+ Sveriges godaste falafel finns i Malmö. Bäst är den på Intergrill på Möllevången.

– Grillad kyckling – helt omöjligt att hitta utan glutamat.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna E Lindberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro