ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Skuggan av dig kan betyda allt

Emi Guner · 31 Maj 2013
Uppdaterad 1 Jun 2013
Skuggan av dig kan betyda allt

Skuggan av dig kan betyda allt


klar

Artikellänk är kopierad

De finns i alla familjer. Personerna vi aldrig träffade men vars skuggor faller över alla oss som kommit efter. Han var ingen snäll man, alla var rädda för honom och han slog sina barn hårt och mycket, är till exempel det enda jag någonsin hört om min mormors morfar.  Vilket värdelöst eftermäle.

Han fick 11 barn. De gjorde inte som sin pappa. De vände riktning. Hur gick det till? Berodde det på deras egen övertygelse? Eller innebar den nya tiden nya, mer humana och barnvänliga ideal? Jag vet inte. Antagligen båda. Jag älskar människans förmåga till förändring.  

Det är så underbart att just sådan förändring gjort att den samtida mansrollen tillåter ett stadigt ökande mått av närhet, mjukhet och ömhet. Äntligen slipper allt fler män vara auktoritära figurer andra ska akta sig för när de kommer hem. Alla vinner!

Jag tror aldrig jagträffat min egen pappa utan att få en stor, varm kram. Var kom den trevliga vanan ifrån? Min farfar var ingen kramare. Han var en bullrig och rolig men också auktoritär person som höll ett fysiskt avstånd till sina vuxna barn. 

Det var tydligen så på den tiden. Men när han låg på sjukhus efter en hjärtinfarkt tillät han sig att vara svag och sårbar inför sin äldste son. För första gången fick pappa raka honom, ett verkligt hedersuppdrag.Med stor varsamhet förde pappa rakapparaten fram och tillbaka över det välbekanta landskap som var farfars ansikte. Det ansikte som sagt god natt så många gånger. Som blossat i skidspår. Som sjungit för pappa födelsedag efter födelsedag. Som grattat till studenten. Som talat om exakt var skåpet skulle stå. Som just glatts åt beskedet att han för första gången skulle bli farfar.

Det är så fint att rakningsritualen öppnade en liten men viktig dörr mellan dem, att pappa fick uttrycka sin kärlek utan att några ord behövdes. Ingen av dem visste det då, men det blev deras allra sista möte. Av allt farfar gjorde, av allt det han var är skuggan av den stund när två vuxna män delade en intensiv, kravlös närhet med hjälp av en rakapparat det starkaste som finns kvar hos mig, bara två generationer bort.

Jag tänker på det så ofta, hur kort tid vi är här och hur snabbt vi sen blir till skuggor även för våra närmaste. Vilken sorts skugga vill du lämna? 

+ Toppnamn. Att det står namn på studenthattarna nu. Så roligt för alla oss nyfikna. Grattis Mikaela Svensson och Benita ben Saïd 3B!

– Flåsig kravbild. Frekvensen av ”sexy/sexig” på omslagen till alla tidningar som riktar sig till kvinnor. Pröva själv. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emi Guner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro