ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Skvaller är skuldfällans oas

Alexandra Pascalidou · 28 Jun 2012
Uppdaterad 28 Jun 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Skvaller är skuldfällans oas
Skvaller är skuldfällans oas

Sommaren är här och med den lättjefulla årstiden följer den lättsamma lektyren på någon häng- eller gräsmatta. Jag lånar gärna några gamla sönderbläddrade exemplar av solstolsgrannarna på Santorini. Bläddrandet genom de svettiga, sandiga sidorna får mig att reflexmässigt börja dra in magen och lägga benen i en mer estetisk pose. 

Här finns internationella inslag och utvikningar om ”de nakna sanningarna”. Avslöjanden som inte handlar om skuldsatta statsapparaters slösaktighet, om maktmekanismernas konsekventa korruption eller de europeiska kungligheternas bekymmerslösa böljande i medelhavets kristallklara vatten. 

Avslöjanden som inte bryr sig om att 1, 3 miljoner arbetstillfällen försvunnit senaste halvåret från Italien, Spanien, Portugal och Grekland. Att majoriteten av de unga i dessa krisekonomier känner sig redo att emigrera. Att en man häromdagen avslutade sitt liv genom att hoppa från Eiffeltornet och en annan från Akropolis. Att solmätta och skuldsatta sydlänningar lever i ett mentalt mörker är inget som ryms mellan raderna i de magasin jag håller i händerna. Avslöjanden om den nakna sanningen handlar istället om kvinnokropparnas oretuscherade verklighet.

Hollywoodikonen Sharon Stone exponeras osminkad och bildtexten uttrycker skräck för 54-åringens trötta anlete. Vilken chockartad nyhet – en 54-åring med rynkor. Nästa uppslag i en spansk skvallerblaska visar närbilder på rika rumpor och berömda bakdelar. Lopez och Rihannas celluliter, Anistons ”åldrande knän” och så där fortsätter det med kvinnors anatomiska nackdelar under lupp. Manliga magar letar jag förgäves efter. Sen följer bantningstips som får mig att ångra allt jag ätit och skvaller.

När det är dags att lämna tillbaka tidningarna till deras ägare kan jag inte låta bli att fråga en rund och rosig grekisk dam vad hon finner för njutning i denna läsning. ”Det här är billigare än de antidepressiva piller jag fått ordinerade” säger hon. ”Skvaller är skuldfällans oas. Här ser jag att även rika och berömda trots plastikkirurgiska ingrepp, trots personliga tränare och dietister ser fördjävliga ut i dagsljuset. De åldras, de dumpas, de hängs ut. Det får mig att känna mig normal och glädjas över att jag slipper smygplåtas på stranden. Jag kommer ändå aldrig få ett jobb så varför läsa om krisen när jag kan skratta åt celebriteternas celluliter. Hemma hos oss har vi bannlyst nyheter. Min man tittar bara på fotboll och jag på skvaller-TV. Om du inte kan förändra verkligheten kan du lika gärna vända den ryggen” säger damen och vänder ryggen mot solen. Almedalsveckan. Som Roskildefestival för elevrådsordföranden. Snart är jag där. +

SOS Alarm. När de som borde rädda liv missköter sitt jobb är vi illa ute.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro