ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Skydda våra barn – stoppa urinproven

Stefan Wahlberg · 21 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En helt vanlig 16-årig tjej befinner sig på en ungdoms­fest i Skåne när polisen kommer på besök. Poliserna får för sig att hon är påverkad av narkotika, själv nekar hon stenhårt. Hennes ord väger dock lätt mot ordningsmakten och hon tas därför med till polisstationen.

Hon tvingas att klä av sig helt naken och får sedan kissa i en burk framför poliserna. Hela situationen är vidrig, djupt kränkande, men inte heller nu spelar hennes protester någon roll.

Fem dagar senare kommer provsvaren från labbet. De talar sitt tydliga språk: Ännu en gång har svenska poliser misslyckats i sina försök att leka amatörläkare och ställa diagnos utifrån ”glansiga ögon” och ”sluddrigt tal”. Sextonåringen var inte påverkad av narkotika.

Ärendet är bara det senaste i raden av liknande fall som har fått svidande kritik från JO och JK för att polisen har gått över gränsen.

Anmälarna beskriver hur de har varit helt utlämnade till polisernas godtycke utan möjlighet till rättslig prövning, hur de under tvång har känt sig sexuellt kränkta under former som hör hemma i en polisstat och hur ­urinproven till slut har friat dem på alla punkter.

I sommar kommer extra många ungdomar att råka ut för polisens urinprovstagningar. Den 1 juli träder nämligen en ny lag i kraft som innebär att även barn under 15 år kan tvingas att lämna urinprov – i förebyggande syfte. Det handlar alltså inte om att beivra brott utan om att stoppa missbruket i tidig ålder.

Högsta domstolens jurister i Lagrådet avstyrkte regeringens lagförslag eftersom det inte står i rimlig proportion till grundlagens bestämmelser om medborgarnas fri- och rättigheter. Lagrådet varnar också för risken att just de förnedrande inslagen i urinprovstagningen ska kunna användas som godtyckliga hot eller informell ­bestraffning från polisens sida. Ändå klubbade riksdagen igenom lagen.

Så vad är då viktigast; att skydda våra ungdomar från narkotikamissbruk eller från statssanktionerade brott mot de mänskliga rättigheterna? Om du tvekar ska du betänka att det nästa gång kan vara ditt eget barn, eller du själv, som står där med brallorna nere och en plastburk i handen.

+ Prins Daniels tal var trots allt det bästa under ­lördagen!– Piloterna på SAS går ut i strejk m­edan bolaget ­kämpar på ruinens brant.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro