ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Skyll på brandrisken i stället, Jan Björklund

Stephan Mendel-Enk · 12 Aug 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Folkpartiledaren Jan Björklunds förslag om att förbjuda heltäckande slöjor i skolan har väckt stor debatt. Vad få debattörer tagit upp är att det inte är något nytt, svenska skolan har traditionellt ett ytterst problematiskt förhållande till alla slags huvudbonader. Den har till exempel fortfarande inte kommit över kepsen. När jag gick i skolan var åsynen av en keps på ett pojkhuvud det enda som kunde väcka lärarkårens ilska.  Vi kunde mobba vikarier, kasta snusprillor på varandra, sabotera stora delar av skolans interiörer utan att lärarna vågade säga någonting. Men om vi bar skärmmössa inomhus däremot. Då satte de minsann ner foten.  Då förvandlades dessa välmenande, tillåtande företrädare för modern och demokratisk pedagogik  på en sekund till Sonny Corleone "Nu lyssnar du på mig" sa de när de drog en i armen till rektorns rum.” Du får gärna trakassera dina klasskamrater, förstöra lektionerna och klottra könsord på katedern, men du gör det barhuvad. Capice?”Det är likadant idag. Trots allt snack om niqab och burka är kepsen ännu det i särklass mest kontroversiella plagget inom svensk utbildning. Ändå har det aldrig blivit utrett vad lärarnas motstånd mot kepsen beror på. Jag har för mig att de brukar hänvisa till brandfaran. Det gör de alltid. På grund av brandfaran får man exempelvis heller inte ha jacka på sig i matsalen. En annan av de få ordningsregler även moderna lärare bryr sig om att försöka upprätthålla. Jag antar att det är något de får inpräntat i sig på lärarhögskolan. Att en lärares viktigaste uppgifter är att 1. Förhindra plötsliga eldsvådor. 2 Utbilda elever.  Synen på hur eld utbryter är kanske det största mysteriet med det svenska utbildningsväsendet. Grundprincipen tycks vara att om man inomhus bär plagg som är ämnade för utomhusbruk, då kan det börja brinna. Ingen annan ykeskår kan få igång eld på det sättet. Bara svenska lärare. När lärarnas riksförbund grillar korv på sin höst kick-off gissar jag att de sätter igång brasan med hjälp av två täckjackor och en toppluva.Nästa gång Jan Björklund blir sugen på att göra något skolpolitiskt utspel borde han ta lärdom av det här. Sluta prata om behovet av ordning i klassrummet eller att lärare ska kunna se sina elever i ögonen. Skyll på brandrisken. Då kommer ingen ifrågasätta dig. + Bandana. Exempel på en huvudbonad många svenska lärare trots allt accepterar. – Fast bara såvida de är musiklärare och den sitter på dem själva.

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro