ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Släck för en ljusare framtid

Håkan Wirtén · 21 Mar 2013
Uppdaterad 21 Mar 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Vi lever i dag som om vi hade 1,5 jordklot. Vi är sju miljarder människor på väg mot nio miljarder och de naturresurser som jorden producerar räcker inte till. Till detta kommer klimatförändringarna som gör vår situation än mer utmanande och med mycket stora konsekvenser för våra barn och barnbarn. Om vi fortsätter att släppa ut lika mycket växthusgaser som vi gör i dag så kommer vi till nästa sekel nå en medeltemperaturökning på fyra grader. Man skulle kunna säga att jorden får feber, och en feber som inte går över tål ingen. Ju högre feber desto värre blir det förstås. 

Fyra grader temperaturökning för jordens del skulle leda till att en stor del, runt 40 procent, av jordens arter dör ut till följd av förstörda livsmiljöer eller brist på mat. Det skulle också innebära att perioder av torka, orkaner och kraftiga regn skulle bli vanligare och pågå längre. Stora delar av södra Europa skulle bli till något som liknar ett ökenlandskap. Stora städer som t ex New York skulle översvämmas.  

WWF Earth Hour är Världsnaturfondens manifestation för att visa att det finns alternativ till dessa katastrofscenarier. Hoppet finns fortfarande och fönstret för en ljusare framtid står på glänt, men för att det inte ska stängas krävs att vi agerar nu. Inte minst med tanke på att våra barn och barnbarn ska få en ljusare framtid.

Unga är redan i dag oroliga för den klimatförändring som sker, visar en ny undersökning som Världsnaturfonden WWF har gjort. Undersökningen visar att 80 procent av unga svenskar mellan 15-25 år känner stor oro inför de stundande klimatförändringarna. Oron för klimatfrågan har redan fått nästan hälften av de unga att ändra sitt beteende, man äter mindre kött, åker mindre bil, flyger mindre och åker mer kollektivt. Nästan 40 procent säger sig vara villiga att offra en resa till Thailand eller inte shoppa kläder på ett år för att minska sin klimatpåverkan. Endast 8 procent tycker att Fredrik Reinfeldt gör ett bra jobb för att minska klimatförändringarna. 

På lördag klockan 20.30 är det WWF Earth Hour, där vi släcker lamporna som en symbolhandling för att signalera till världens politiker och andra beslutsfattare att de måste ta klimatfrågan på allvar. 

Jag släcker lamporna då tillsammans med en miljard människor världen över och är en del av världens största klimatmanifestation. Än är det inte för sent att vända utvecklingen, tillsammans kan vi skicka en tydlig global signal att vi vill se fler modiga och driftiga politiker som tar de beslut som krävs för att vi ska få en ljusare framtid.

Grattis till Vancouver i Kanada som vann WWF Earth Hour City Challenge globalt, vår tävling med syftet att få global spridning av lösningar för hållbar stadsutveckling. Och grattis till Uppsala som vann den svenska Earth Hour City Challenge.+ Vancouver 

 Rekordtunn is hotar djurlivet i Arktis. Både säl- och isbjörnsungar dör när isarna smälter.+ Tunna isar

klar

Artikellänk är kopierad

Håkan Wirtén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro