ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Släck lampan, men tänd inte ljuset

Johan Norberg · 20 Mar 2013
Uppdaterad 20 Mar 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Tänker du släcka lampan på lördag? Om du deltar i Earth Hour för att minska klimatförändringen hoppas jag att du inte samtidigt tänder ett stearinljus, som den mysiga familjen gör på Världsnaturfondens hemsida om projektet. Levande ljus är nämligen större koldioxidbovar än våra glödlampor. 

Men förmodligen är det inte därför du släcker. Du vill nog visa att du är engagerad i ett globalt överlevnadsproblem. Bra i så fall, för något måste göras för att få kontroll på växthusgaserna. Men då behövs mer än jippon och hejsan svejsan. Då behövs kunskap om problemets art och lösningarnas potential.

Om vi helt slutade använda elektricitet i Sverige skulle det nämligen knappt märkas. Orsaken till de ökade utsläppen är att fattiga länder snabbt blir rikare, och deras färd från misär drivs med de smutsigaste energikällorna. Indien och Kina öppnar tre nya kolkraftverk i veckan. 

Påhejade av miljöorganisationer har Europas politiker svarat med att massivt subventionera förnyelsebar energi. Det låter bra, men är de dyraste och minst effektiva sätten att minska utsläppen. För att kompensera bara för Indiens och Kinas nya kolkraftverk skulle vi behöva 52 000 nya vindkraftverk varje år, enligt den brittiske energiforskaren Dieter Helm. Om vi också vill väga upp för det kol de redan använder skulle marken ta slut – och pengarna. Vår solkraft är ännu dyrare. Det är därför inget händer i klimatfrågan.

Det är så onödigt, för det finns sätt att snabbt minska koldioxidutsläppen. Genetiskt modifierade grödor (GMO:s) gör att mindre CO2-absorberande skog behöver omvandlas till jordbruksmark. Kärnkraft ger energi utan fossila bränslen och ny borrteknik för att utvinna naturgas, fracking, gör det möjligt att ersätta kol som energikälla och olja som drivmedel. Om Kina och Indien ersatte all kol med gas skulle de halvera sina koldioxidutsläpp, relativt billigt. Det skulle ge klimatet andrum tills forskarna får fram till exempel effektivare solkraft.  

Det är bara en sak som är konstig. Världsnaturfonden, som ligger bakom Earth Hour, vill stoppa GMO:s, avveckla kärnkraften och förbjuda fracking, för att dessa är förknippade med andra, betydligt mindre problem. De låter sin gröna, ideologiska utopi stå i vägen för våra bästa verktyg mot klimatförändringarna, på samma sätt som Påvens dröm om avhållsamhet får honom att motsätta sig kondomer. 

Miljöorganisationer säger att klimatförändringarna är en fråga om mänsklighetens överlevnad. Ändå använder de stora resurser åt att angripa lösningarna på den krisen, för att de inte gillar viss teknik. Hur kan man ha så dubbla budskap? Tycker de inte att klimatfrågan är så viktig som de säger? Se där, något att fundera på när du sitter där i mörkret på lördag kväll.

Depeche Mode. Äntligen ett nytt album. Som någon sade är vi Depeche-fans som gamla sossar: Vi klagar alltid på att de var bättre förr, men vi återvänder likt förbaskat alltid till dem.+

Tobias Billström. Migrationsministern som har gjort Sverige öppnare med arbetskraftsinvandring och humanare flyktingpolitik börjar plötsligt låta som en SD-politiker på fyllan. Vad hände?

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro