ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Släpp garden – vi har en värld att förändra

Nina Åkestam · 4 Sep 2015
Uppdaterad 12 Okt 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Kära vänsterrörelse, vi har mycket gemensamt.

Vi tycker båda att alla människor måste få lika rättigheter och möjligheter oavsett bakgrund, klass, kön, etnicitet, religion, sexuell läggning, funktionalitet och ålder. Vi vet att så är det inte i dag, och vi vill ändra på det.

Dels för att vi på allvar tror att jämlika samhällen är lyckligare samhällen, dels för att det är det moraliskt rätta och riktiga. Vi tror på personlig frihet, men också att de svåraste utmaningarna måste vi lösa tillsammans.

Det finns alltså mycket för oss att bygga på. Men de senaste åren tycker jag att du har tappat tråden. Det är synd, för just nu, när bruna krafter växer sig starkare, behövs du mer än någonsin. Det är framför allt tre saker som vi behöver ta tag i. 

1) Du behöver ta tydligare avstånd från våld. Allt våld. Alltid.

För några veckor sedan kritiserade Jasenko Selimovic vänstern i DN. I texten blandade han ihop våldsamma grupper med enskilda debattörer och ”vänsterrörelsen”, alltså ungefär 35 procent av Sveriges befolkning, utan att någon reagerade. I stället för att fräsa ”inte alla vänsteraktivister” måste du ta kritiken på allvar. Det är inte okej att hota, förolämpa eller riva ner reklam oavsett vilka intentionerna är. Det måste du visa. Igen och igen.

2) Det politiska är inte privat.

”Det privata är politiskt” är ett bra uttryck som kort sagt betyder: du är inte ensam. När man kämpar med motgångar är det nästan alltid andra som kämpar med samma sak, och genom att sluta fokusera på individuella misslyckanden och istället försöka hitta politiska lösningar kan vi hjälpa fler. Men du verkar ha vänt på hela resonemanget för att i stället säga: man måste alltid leva i enlighet med sin politiska övertygelse. Du klagar på matvanor, livsstil och ordval hos människor som i stort håller med dig. Att klanka på individer på det sättet är direkt kontraproduktivt, för vi är alla människor. Vi är inte perfekta. Men det gör inget, för vi som har hjärtat till vänster tror inte att det bara är upp till individen att lösa klimatkrisen eller skapa jämställdhet. Det gör vi tillsammans, politiskt. 

3) Du måste visa mig dina visioner.

Oavsett om din röstsedel skiftar i rött, grönt eller rosa är det dags att släppa garden. Det krävs att någon ställer sig upp och säger att jag vet att det här låter helt galet, men borde vi inte försöka förändra världen? Borde vi inte jobba mot en bilfri innerstad, helt öppna gränser, cirkulär ekonomi och nollvision mot våld? För om inte ens de som regerar landet kan tänka stort och orimligt, vem ska då göra det?

Jag förstår att det här är mycket begärt. Men om du lovar att du försöker kommer jag att finnas här för att stötta dig under varje steg på vägen. Okej? 

+ Vigorvadvikan.com. Sajt som tillhandahåller enkla tips för den som vill hjälpa några av de tusentals människor som just nu flyr över Medelhavet. 

- Höstväder. Jag är inte redo!

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Åkestam
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro