ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Slopa karensdagen för oss inom vård och barnomsorg när vi blir sjuka

metro · 26 Sep 2016
Uppdaterad 20 Feb 2017
Jag jobbar inom äldreomsorgen för kommunen. Där blir vi ofta utsatta för olika smittor när vi är hos den boende, skriver Susanne Björklund.

Jag jobbar inom äldreomsorgen för kommunen. Där blir vi ofta utsatta för olika smittor när vi är hos den boende, skriver Susanne Björklund. Foto: TT/Privat


Om man har otur kan det bli många karensdagar under ett år på grund av sjukdomar som man ådragit sig genom jobbet. Lönerna är ju dessutom inte de bästa, så då svider alla karensdagarna ännu mer, skriver Susanna Björklund.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag läste en artikel om hur vi ska förfara när vi blir sjuka. Om hur länge man ska stanna hemma från jobbet. Jag kan inte låta bli att reagera på hur många läkare som skriver och talar om hur viktigt det är att stanna hemma när vi blir sjuka och se till att inte föra smittan vidare på vår arbetsplats. Jo, visst är det bra om man gör detta. I alla fall i den bästa av världar.

Själv jobbar jag inom äldreomsorgen för kommunen. Där blir vi ofta utsatta för olika smittor när vi är hos den boende. Vinterkräksjukor och influensor är saker vi utsätts för flera gånger per år. Det blir kaos inom personalen när någon av oss blir sjuk eftersom det är svårt att hitta någon timvikarie som kan hoppa in. Det leder till att vi som redan är anställda kommer få jobba extra på grund av personalbristen – trots att vi inte själva blivit helt friska. Vi kan ju inte neka någon av de boende från att få vår hjälp när de blir sjuka så då måste vi ta hand om dem på bästa sätt.

►LÄS MER: Debatt: Sluta ha förutfattade meningar om ADHD

Jag jobbade tidigare på ett korttidsboende där en av de boende plötsligt blev sjuk i vinterkräksjukan. Min kollega och jag fick ta hand om både personen och allt som hade kommit, diarréer och kräkningar. Drygt ett dygn senare var det min och strax efter min kollegas ”tur”. Sedan var cirkusen igång. Personal efter personal gick däck, de boende blev också sjuka. Vi var tvungna att införa besöksförbud på avdelningen. Efter drygt 1-2 veckor trodde vi att pärsen var över. Men tji fick vi. Det började om på nytt!

Det jag främst opponerar mig mot när det kommer till alla dessa uttalanden om hur länge man ska stanna hemma är karensdagen. Vore det inte mer än rätt att man i dessa lägen skulle slippa den? Är det rimligt att man ska straffas ekonomiskt och förlora en massa pengar på grund av en sjukdom som man ådragit sig genom jobbet? Det måste ju vara mer ekonomiskt både för arbetsplatsen och den anställda att den som har råkat ut för detta får vara hemma och kurera sig.

►LÄS MER: Debatt: Visst ska män gullas med – men inte av kvinnor

Om man har otur kan det bli många karensdagar under ett år. Lönerna är ju dessutom inte de bästa, så då svider alla karensdagarna ännu mer. Det kanske är dags att tänka till och ta bort karensdagen för personal som arbetar inom äldre, sjukvård och barnomsorg. Kanske skulle det även göra att folk orkade mer och höll sig friskare om man visste att man hade råd att vara hemma och vårda sig själv och inte gå till jobbet för tidigt.

Jag och många med mig tycker att detta är något som politikerna borde ta sig en funderare på. Jag tror att detta nog är något som kanske skulle få vård- och barnomsorgspersonalen att bli starkare och sedermera kanske inte behöva sjukskriva sig så ofta.

Susanne Björklund, undersköterska 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro