ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sluta berätta för oss vad vi ska tycka, staten

Johan Norberg · 9 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den 17 april 1975 marscherade Pol Pots röda khmerer in i Kambodjas huvudstad och ett av historiens blodigaste samhällsexperiment tog sin början. Phnom Penhs två miljoner invånare fick en vecka på sig att utrymma staden. De skulle förslavas i kollektivjordbruken. 

Den kommunistiska regimen ville utrota den borgerliga klassen och alla dess attribut, som pengar, böcker och till och med glasögon. Mer än 1,5 miljon människor dödades på mindre än fyra år – en femtedel av befolkningen.

Sverige hade unikt goda kontakter med Kambodja på 1970-talet. Våra diplomater, ledande intellektuella och socialdemokratiska statsråd utnyttjade dem till att försvara de röda khmerernas regim och avfärda flyktingars vittnesbörd som lögner. 

Om detta har Forum för Levande Historia gjort en viktig och obehaglig utställning, Middag med Pol Pot. Den lyckas skildra det kollektiva vansinnet genom att bilderna på torterade och mördade varvas med välmående, viktiga svenskar som slog fast att mördarregimen var höjden av ordning och solidaritet. Så kan utopier förblinda och grupptryck hjärntvätta.

Att en författare som Jan Myrdal fortfarande försvarar de röda khmererna och att en partiledare som tills nyligen kallade sig kommunist kan sitta i regeringen nästa år visar behovet av en sådan historielektion. Men det är en kluven känsla att gå runt på utställningen.

Forum för Levande Historia är en statlig myndighet och genomför denna informationskampanj om kommunismens brott för att den borgerliga regeringen har beställt det.

Många ifrågasätter om staten ska ägna sig åt sådant. I en mening är kritiken futtig. Myndigheter bränner flera miljarder varje år på all möjlig propaganda – för ett starkare EU, för mer pappaledighet, för spelmonopolet och för att få oss att tro att vi har låga skatter. Att staten dessutom passar på att säga att massmord är dåligt må väl vara hänt.

Men ändå. Vore det inte bättre om historien slapp politiseras och om staten över huvud taget slutade berätta för oss vad vi ska tycka? Var det inte just för att vi trodde på friheten att tänka själv som kommunismen var dålig?+ Nystädad källare. Var det den färgen källargolvet hade?

– Baseboll-VM delvis i Sverige och jag missar alltihop ...

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro